Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης φαίνεται ότι η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει σε συνεννόηση με κάποιες αγροτικές οργανώσεις να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση του θέματος της σφαγής των ζώων με την μέθοδο Κοσέρ, δηλαδή την θρησκευτική μέθοδο της σφαγής που ακολουθούν οι πιστοί μουσουλμάνοι και Εβραίοι. Τίθεται ως αναγκαιότητα λόγω της αναμενόμενης  περιορισμένης ζήτησης αμνοεριφίων για το Πάσχα προκειμένου να καλυφθεί μέρος της ζημιάς των Κύπριων αιγοπροβατοτρόφων. Σύμφωνα λοιπόν με δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας και εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων αποφασίστηκε όπως τα ζώα σφαγούν στην Κύπρο και το κρέας να σταλεί στο Ισραήλ, υπό την προϋπόθεση ότι τα ζώα θα πρέπει να σφαγούν με τη μέθοδο Κοσέρ που αποκλείει την αναισθητοποίηση τους.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σεβόμαστε όλες τις παραδόσεις και απαιτήσεις κάθε θρησκείας, όμως τασσόμαστε εναντίον αυτής της φρικτής μεθόδου σφαγής ζώων χωρίς την χρήση υπνωτικού. Με την μέθοδο Κοσέρ υποστηρίζεται πως το ζώο επιδέχεται πολλαπλές επιθέσεις κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα βασανιστικό για το ζώο.

Σε δηλώσεις της η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κα. Έφη Ξάνθου αναφέρει πως «Έχουμε πληροφορηθεί από τα ΜΜΕ ότι υπάρχει πρόθεση να εισαχθεί νομοθετική ρύθμιση για την σφαγή ζωών με την μέθοδο Cosher/Halal. Αν και εκτιμούμε πως κάθε θρησκεία έχει τις δικές της παραδόσεις και απαιτήσεις, εντούτοις μας προβληματίζει σοβαρά η πρόθεση να διενεργούνται σφαγές χωρίς την χρήση υπνωτικού. Συγκεκριμένα φοβόμαστε πως η συνήθης έλλειψη ορθής εφαρμογής νομοθεσιών και επαρκούς επίβλεψης θα οδηγήσει στον φρικτό βασανισμό ζώων. Θα αναμένουμε την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στην Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά εκ πρώτης όψεως θα είναι αρνητική η τοποθέτηση μας.»

Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία για την εφαρμογή της μεθόδου Κοσέρ για τη σφαγή των ζώων απαιτείται εξειδίκευση και πείρα διαφορετικά καθίσταται εξαιρετικά επώδυνη και βασανιστική η θανάτωση των ζώων.  Στην Κύπρο δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.