Σύμφωνα με δημοσίευμα στον ημερήσιο Τύπο και συγκεκριμένα στην εφημερίδα «Πολίτης» ο Shahak Avni βρίσκεται στον κατάλογο των ατόμων που τους δόθηκε κυπριακό διαβατήριο κατ’ εξαίρεση.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η πολιτογράφησή του έγινε όχι μέσω του επενδυτικού προγράμματος, αλλά για λόγους δημοσίου συμφέροντος!

Σε μια χρονική στιγμή που όλο το νησί είναι ανάστατο από την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, από την πλευρά της η Κυβέρνηση δεν προβαίνει σε κανένα ουσιαστικό μέτρο για επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.

Αυτό που πρέπει να πράξει άμεσα η Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα είναι να εξηγήσει ακριβώς τους λόγους που δόθηκε η υπηκοότητα στον Avni και να διευκρινιστεί το «δημόσιο συμφέρον» που εξυπηρετήθηκε από την πολιτογράφηση του. Όντως ευσταθεί η πληροφορία πως πολιτογραφήθηκε για να μπορεί να εκδοθεί άδεια οπλοφορίας στο όνομά του;

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να συντηρεί μια κατάσταση ενοχής σιωπής (omertà) γύρω από το θέμα των πολιτογραφήσεων. Η Κυβέρνηση έχει εκτεθεί στο εσωτερικό και συνεχίζει να μας κάνει και ρεζίλι στο εξωτερικό.

Η πρόταση Νόμου που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σχετικά με τη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα αλλά και σε ό,τι αφορά τα γραφεία που κάνουν αυτή τη δουλειά και τις επενδύσεις, είναι «μονόδρομος» για τη Βουλή. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στη Βουλή , από όλα τα κόμματα, ακόμα κι από αυτά που στο δημόσιο διάλογο κατέκριναν τους χειρισμούς της.