Οι δηλητηριάσεις ζώων και πουλιών είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στην Κύπρο. Υπολογίζεται ότι από την παράνομη αυτή δραστηριότητα δολοφονούνται κάθε χρόνο περίπου 10000 ζώα (κυρίως γάτες και σκύλοι). Είναι συνήθεια στην Κύπρο οι άνθρωποι να λύνουν τις διαφορές τους και να βγάζουν τα απωθημένα τους δηλητηριάζοντας τα άμοιρα ζώα ή πουλιά. Οι ευθύνες της πολιτείας είναι τεράστιες γιατί δεν καταβάλλει καμιά απολύτως προσπάθεια για πάταξη της παράνομης αυτής συνήθειας.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στην Κύπρο κυκλοφορούν και κατασκευάζονται γεωργικά φάρμακα-δηλητήρια τα οποία έχουν απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην καταγγελία αυτή προέβη η Κύπρια Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα Α. Βασιλείου. Έχουμε διερευνήσει την καταγγελία και φαίνεται ότι πραγματικά δύο δηλητήρια κατασκευάζονται και πωλούνται στην Κύπρο, ενώ δύο άλλα εισάγονται και διατίθενται στην Κύπρο ελεύθερα σε μεγάλες ποσότητες. Τους τελευταίους μήνες η Κύπρος κινδυνεύει να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο των απαγορευμένων φυτοφαρμάκων της Ευρώπης.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και Φιλοζωικές Οργανώσεις έχουν αναλάβει προσπάθεια συλλογής υπογραφών για κατάργηση της ανεξέλεγκτης πώλησης δηλητηρίων και την ανάληψη από την κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση εκστρατείας για τον τερματισμό των δηλητηριάσεων ζώων.

Ας εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας. Ας μην μείνουμε απαθείς. Η φωνή μας πρέπει επιτέλους να ακουστεί.