Ακόμη τρία άτομα με κυπριακό διαβατήριο εντοπίστηκαν – σύμφωνα με τα δημοσιεύματα –  στην λίστα κυρώσεων της ΕΕ, ανεβάζοντας – μέχρι στιγμής – τον αριθμό στους τέσσερις Ρώσους πολιτογραφηθέντες οι οποίοι βρίσκονται στην λίστα των κυρώσεων της ΕΕ.

Το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής κ. Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως: «Η ανάκληση των «χρυσών» διαβατηρίων που δόθηκαν σε Ρώσους ολιγάρχες που βρίσκονται στις λίστες κυρώσεων  είναι πλέον μονόδρομος.

Προκάλεσε όντως αλγεινή εντύπωση η εμφανής προσπάθεια του προέδρου Αναστασιάδη να σπεύσει να παρουσιάσει εάν προκαταρκτικό αριθμό (μόνο ένας είπε) πριν ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα. Ήταν μια ατυχής και βεβιασμένη δήλωση ή η συνέχεια μιας διαχρονικής προσπάθειας υποβάθμισης των κινδύνων που δημιούργησε η αισχροκέρδεια που χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης του στο θέμα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος;

Τα «χρυσά διαβατήρια» της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για ακόμη μια φορά μας «γύρισαν μπούμερανγκ» καθώς η Ευρωπαϊκή ιθαγένεια που αποδόθηκε σε Ρώσους ολιγάρχες – χρηματοδότες του Πούτιν – όχι μόνο τους επέτρεψε να προστατέψουν τον πλούτο τους, αλλά και να τον αυξήσουν. Με αυτή την πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη η Κύπρος θεωρείται -δυστυχώς στην ΕΕ- ως χώρα, έμμεσος χρηματοδότης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Βέβαια με το ίδιο σκεπτικό πρέπει να αντιμετωπίζονται και άλλες χώρες της ΕΕ που μέσω ανάλογων προγραμμάτων ή άλλων παρόμοιων έχουν επιτρέψει σε Ρώσους ολιγάρχες με διασυνδέσεις με το καθεστώς Πούτιν να θησαυρίζουν. Στην κατηγορία αυτή πρέπει η ΕΕ να εντάξει και την Τουρκία η οποία όχι μόνο δεν εφαρμόζει κυρώσεις στο καθεστώς Πούτιν αλλά και προσφέρει καταφύγιο στους Ρώσους ολιγάρχες.

Σε κάθε περίπτωση η Κύπρος πρέπει να εφαρμόσει τις Ευρωπαϊκές κυρώσεις όπως αυτές ανανεώνονται συνεχώς, να επιδείξει την μέγιστη δυνατή ταχύτητα προσαρμογής για να πείσει και τον τελευταίο καλοπροαίρετο ότι έχει πλέον τελειώσει αυτή η βρώμικη ιστορία των χρυσών διαβατηρίων.

Επίσης επαναλαμβάνουμε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι αρμόδιοι στην Κύπρο για αυτό το σκάνδαλο, να τροποποιηθεί η νομοθεσία ώστε να καταργηθεί το δικαίωμα του Υπουργικού Συμβουλίου να καταρτίζει προγράμματα παραχώρησης ιθαγένειας έναντι επένδυσης και να εφαρμοστεί η φορολογική νομοθεσία (καταγγελίες Γενικού Ελεγκτή).