Η απόφαση από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, με την οποία δικαιώνεται κουρεμένος καταθέτης της πρώην Λαϊκής ας αποτελέσει την αφετηρία για την δικαίωση των ανθρώπων που ξύπνησαν ένα πρωί και έμαθαν ότι οι κόποι μιας ζωής και οικονομίες τους δεν υπάρχουν πλέον.

Από το 2017, παραμονές των προεδρικών εκλογών, ο τότε υπουργός Οικονομικών, έξω από την είσοδο του προεδρικού μεγάρου, είχε εξαγγείλει την ίδρυση του Ταμείου Αλληλεγγύης. Ένα ταμείο, που όπως ειπώθηκε τότε, ο σκοπός του θα ήταν «η απάμβλυνση των συνεπειών, εξ αιτίας των αποφάσεων του 2013, όσων συνεισέφεραν για την σωτηρία του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος». Αυτές οι ομάδες είναι κατά κύριο λόγο οι καταθέτες και οι κάτοχοι αξιογράφων.

Βεβαίως, οι εξαγγελίες αυτές έμειναν λόγια κενά και άφησαν πονεμένους ανθρώπους να περιμένουν ακόμα για δικαίωση.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, υπογραμμίζουμε για πολλοστή φορά την ανάγκη εξεύρεσης τρόπου, με τον οποίο νόμιμα θα επιστρέψουν τα περιουσιακά στοιχεία στους κουρεμένους καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας. Θέλουμε να το δούμε το “Ταμειο Αλληεγγύης” να λειτουργεί, όχι μόνο να εξαγγέλλεται και να ξεχνιέται.

Το κράτος έχει υποχρέωση και καθήκον να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να δικαιωθούν έστω και καθυστερημένα οι πληγέντες από την κρίση του 2013.