Πάρα πολλές φορές το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ζήτησε τη θέσπιση κώδικα δεοντολογίας για τη Βουλή. Ακόμη πιο πολλές ήταν όμως οι φορές που γεγονότα λάμβαναν χώρα εντός  του Κοινοβουλίου από παραβίαζαν κάθε κώδικα δεοντολογίας και ηθικής. Ο βουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος υπήρξε θύμα φραστικής επίθεσης από άλλους βουλευτές, κυρίως της κατά περίπτωση συμπολίτευσης.  Σε κάποιες μάλιστα η επίθεση εξελίχθηκε σε χυδαία ύβρη ή  ακόμα και σε σωματική επίθεση.

Χαιρετίζουμε την απόπειρα του Προέδρου της Βουλής για κατάθεση Κώδικα Δεοντολογίας για τους βουλευτές, ωστόσο εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας για το τρόπο και τη μέθοδο που επέλεξε να τον παρουσιάσει δημόσια. Διαφωνούμε σε πολλά σημεία με την πρόταση Συλλούρη μεταξύ των οποίων αυτά που υποδεικνύει και η χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών (περιορισμός πρόσβασης δημοσιογράφων σε βουλευτές).

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης είχε από το 2006 ζητήσει από τον τότε Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, να καταρτιστεί «πειθαρχικός κώδικας δεοντολογίας».

Το αίτημα επανήλθε επί της εποχής της προεδρίας του κ. Γιαννάκη Ομήρου το 2015 όταν συνέβη το γνωστό περιστατικό με τον κ. Ανδρέα Κυπριανού και αφού ο πρώην βουλευτής κ. Α. Αριστοτέλους κατέθεσε δημόσια και επίσημα σχετική πρόταση.

Την πρόταση επανέφερε ο κ. Περδίκης για τρίτη φορά το 2016 προς τον νέο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη, ενώ στο μεταξύ προέκυψε και η σύσταση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς (Επιτροπή GRECO).

Είναι θέση μας ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής. Η βουλή πρέπει να εξετάσει την πρόταση Συλλούρη,  να επιφέρει τις αναγκαίες άλλες στο κείμενο,  να θέσει δικλείδες ασφαλείας για την εφαρμογή της και να αφαιρέσει από το κείμενο τις περιττές αναφορές.