Το πολύ σοβαρό ζήτημα μετακίνησης των πετρελαιοδεξαμενών στην Λάρνακα παίρνει για ακόμη μια φορά παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Ο πρόεδρος του Κινήματος σε δηλώσεις του αναφέρει πως: «Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διαχρονικά στηρίζουμε τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής παρακείμενα στις επικίνδυνες εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου στην Λάρνακα, μιας περιοχής που εμπίπτει στις απαιτήσεις της Οδηγίας SEVESO, απαιτώντας μαζί τους την άμεση απομάκρυνση τους.

Εδώ και χρόνια το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών απαιτεί όπως:

(α) Απομακρυνθούν άμεσα οι επίγειες και υπόγειες εγκαταστάσεις στην συγκεκριμένη περιοχή της Λάρνακας.

(β) Διενεργηθεί το συντομότερο δυνατό απορρύπανση και αποκατάσταση του εδάφους, σύμφωνα με διεθνείς πρακτικές και πρότυπα, ούτως ώστε την ώρα που θα ξεκινήσουν νέα κατασκευαστικά έργα να μην καταλήξουν πετρελαιοειδή στην θάλασσα και επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα. Η ρύπανση του εδάφους είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα και δεν νοείται αποκατάσταση μόνο με την απομάκρυνση των επίγειων εγκαταστάσεων.

(γ) Διασφαλιστεί η πρόσβαση του κοινού στην παραλία επί των συγκεκριμένων τεμαχίων, ένα δικαίωμα που είχαν στερηθεί οι δημότες της Λάρνακας και οι πολίτες και επισκέπτες του τόπου γενικότερα, για δεκαετίες τώρα.

(δ) Ανάληψη ευθύνης από τον Δήμο Λάρνακας και το Υπουργείο Εσωτερικών για να γίνει παρουσίαση στο κοινό της Λάρνακας του Σχεδίου Περιοχής που ετοιμάστηκε 2020, ούτως ώστε να γίνουν γνωστοί οι προγραμματισμοί και οι πιθανές αναπτύξεις στην περιοχή.».

Η υγεία των κατοίκων και των παιδιών της περιοχής σε καμία περίπτωση δεν είναι διαπραγματεύσιμη και θα επιμένουμε σε αυτό το σημείο. Ας ελπίσουμε πως αυτή τη φορά δεν θα κλείσουν τα «αυτιά», και τα «μάτια» οι αρμόδιοι και θα αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες που τους αναλογούν.