Στην παρουσίαση της προόδου υλοποίησης του Σχεδίου Αειφορικής Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα παρευρέθηκε χθες η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Έφη Ξάνθου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης συζητήθηκε το θέμα ανάπτυξης του Δασικού Πάρκου Ακάμα και τα αποτελέσματα από την έρευνα για την επισκεψιμότητα του Εθνικού Δασικού Πάρκου από εκπρόσωπο της εταιρίας RAI Consultants.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αυτό που αναμέναμε είναι να παρουσιαστούν  οι περιοχές στις οποίες θα υπάρξει βελτίωση στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο κάτι το οποίο δεν έγινε. Η καθυστέρηση για το διαχειριστικό σχέδιο ανάπτυξης για την φύση αλλά και οι καταγγελίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν λήφθηκαν υπόψη. Με λύπη μας παρατηρήσαμε ότι έχει τεθεί ως προτεραιότητα από την Κυβέρνηση το τοπικό σχέδιο ανάπτυξης έναντι του διαχειριστικού σχεδίου για την Φύση.

Η κ. Έφη Ξάνθου σε δηλώσεις της ανέφερε πως «Η δημιουργία 14 κόμβων εξυπηρέτησης μέσα στο Εθνικό πάρκο του Ακάμα θα προκαλέσει μαρασμό στην περιοχή των οικισμών  και δεν θα βοηθήσει στην αειφόρο οικονομική ανάπτυξη. Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς το σχέδιο του Ακάμα δεν αποτελεί ολοκληρωμένη διαχείριση των περιοχών Νατούρα 2000 ή της Χερσονήσου του Ακάμα. Παράλληλα χαιρετίζουμε την πρόθεση απομάκρυνσης των παράνομων υποστατικών από την περιοχή.  Ελπίζουμε πως με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής».

Διατυπώνουμε την άποψη ότι κάποια από τα έργα που προωθούνται στα πλαίσια της εφαρμογής του Εθνικού Δασικού Πάρκου στον Ακάμα επηρεάζουν αρνητικά το ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον της χερσονήσου.