Με την ευκαιρία της 74ης επετείου της έκρηξης της πρώτης πυρηνικής βόμβας στη Χιροσίμα, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης πραγματοποίησε σήμερα δύο διαδοχικές συναντήσεις στις πρεσβείες Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Κατά τις συναντήσεις ο κ. Περδίκης κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο γίνεται αναφορά για τα 74 χρόνια που έχουν παρέλθει από την 6η Αυγούστου το 1945 από την πτώση της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα σημειώνοντας ότι τα πυρηνικά όπλα εξακολουθούν να υπάρχουν και ακόμη περισσότερες χώρες έχουν μετατραπεί σε πυρηνικές δυνάμεις.

Το ψήφισμα σημειώνει ότι θεωρούμε ότι παρόμοιες ανησυχίες πρέπει να υπάρχουν και για την περίπτωση της Τουρκίας, η οποία μέσω της απόκτησης πυρηνικών τεχνολογιών (όπως το Ιράν), ενδεχομένως να επιδιώκεται παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Περδίκης απεύθυνε έκκληση για εφαρμογή των προνοιών της Συνθήκης για περιορισμό των στρατηγικών όπλων και για περαιτέρω διεύρυνση των προνοιών της Συνθήκης αυτής.

«Με τον εκπρόσωπο της πρεσβείας της Ρωσικής ομοσπονδίας κ. Andrey Panyukhov  είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για αρκετά θέματα όπως τις ανησυχίες μας για την κατασκευή εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στο Άκουγιου, το οποίο απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κερύνειας.

Έγινε επίσης συζήτηση για την πώληση των πυραύλων S-400 στην Τουρκία και εκφράστηκε η ανησυχία του Kινήματος Oικολόγων- Συνεργασία Πολιτών για την εν γένει ανάπτυξη των Ρωσοτουρκικών σχέσεων, επίσης εκφράστηκε η ανησυχία του Κινήματος και για την επικείμενη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και ζητήθηκε η επίσημη τοποθέτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας επι του θέματος. 

Εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες στην πρεσβεία της Ρωσίας για τη σταθερή και διαχρονική στήριξη της στο Κυπριακό πρόβλημα. Επιδείχθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τον κ.  Panyukhov  για την προσεχή συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη – Ακιντζί και για τις προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης για την Αμμόχωστο και την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Τέλος εκφράσαμε την συμπάθεια και συμπαράσταση μας προς τη Ρωσική Ομοσπονδία για την μεγάλη οικολογική καταστροφή στη Σιβηρία. 

Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την ευκαιρία που μας δόθηκε να κάνουμε αυτή την εποικοδομητική συζήτηση” είπε ο κ. Περδίκης.