Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ευχαριστούμε εκείνους του πολίτες οι οποίοι άντεξαν μια ασφυκτική προεκλογική πίεση που δημιούργησε πόλωση και τους έφερε ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων αλλά παρ’ όλα αυτά στήριξαν την προσπάθεια μας.

Δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί καθόλου. Πρόκειται για μια εκλογική αποτυχία, η οποία μας επιβάλλει να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Αυτή είναι μια εσωτερική διαδικασία η οποία για εμάς θα αποτελέσει εργαλείο σχεδιασμού για τις επόμενες εκλογές που είναι οι βουλευτικές του 2021.

Όσον αφορά την γενικότερη εικόνα των ευρωεκλογών, αυτές διεξήχθησαν σε ένα πολωτικό κλίμα που δημιουργήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο. Ανησυχητικό στοιχείο είναι ο διπλασιασμός της εκλογικής δύναμης της ακροδεξιάς στην Κύπρο.

Μεγαλύτερο αρνητικό στοιχείο των ευρωεκλογών είναι η αύξηση της αποχής. Επίσης το γεγονός ότι η προσέλευση των Τουρκοκυπρίων στις κάλπες δεν ήταν η αναμενόμενη, πάρα την εκστρατεία που έγινε στα κατεχόμενα, είναι ένα από τα θέματα που μας απασχολούν.

Η απουσία των ευρωπαϊκών θεμάτων από τον προεκλογικό και η αποτυχία εκλογής γυναίκας ευρωβουλευτή είναι ακόμα δυο αρνητικά στοιχεία που σημάδευσαν αυτές τις ευρωεκλογές.

Η πόλωση και τα ψεύτικα διλήμματα δεν έφεραν μείωση στην αποχή, αλλά ούτε η αποχή διόρθωσε τα κακώς έχοντα σε αυτή τη χώρα, αλλά συντήρησε το κατεστημένο και επικρότησε την ακροδεξιά. Οι πολίτες που δεν είναι ικανοποιημένοι με αυτή την κατάσταση πρέπει να αντιληφθούν το δικό τους μερίδιο ευθύνης και να αναλάβουν δράση. Ο καναπές δεν αλλάζει την κατάσταση. Οφείλουν να μετακινηθούν από αυτό, να αναλάβουν ενεργό δράση και να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες.

Εν κατακλείδι, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα ήθελε να συγχαρεί τους νικητές των εκλογών και να ευχαριστήσει όλους όσους εργάστηκαν για την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών.