Όσα αναφέρονται ως αντιδράσεις της ψευδοβουλής των κατεχομένων στο ψήφισμα που με πρωτοβουλία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κατατέθηκε και ψηφίστηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι άλλη μια προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος να εξισωθεί με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ως προς το περιεχόμενο, μάλιστα του ψηφίσματος -πλέον απόφαση της ΒτΑ- ενάντια σε εγγυήσεις και ξένους στρατούς, η ερμηνεία που του αποδίδει ο “πρωθυπουργός” του ψευδοκράτους δεν είναι τυχαία. Επιλέγει να βλέπει φαντάσματα περί τάχα επικείμενης Ένωσης, για να στρέψει το ακροατήριο στον εθνικισμό, τον μιλιταρισμό και να εμφανίσει ως μοναδική λύση τον τουρκικό στρατό κατοχής. Ένα ψήφισμα που καταδικάζει κάθε εξάρτηση από άλλη χώρα, πώς σχετίζεται με το θέμα της Ένωσης; Προφανώς οι Τούρκοι έχουν ενοχληθεί από την απόφαση της Βουλής για κατάργηση των εγγυήσεων και της παρουσίας ξένων στρατευμάτων και αυτό αποτυπώνεται και μέσω των εκφραστών τους στην ψευδοβουλή.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως έφτασε η ώρα οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι να απαντήσουν στο εθνικιστικό-φιλοτουρκικό παραλήρημα της ψευδοβουλής.