Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, χαιρετίζει τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των ατόμων που το Υπουργικό αποφάσισε να προχωρήσει σε διαδικασία αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας από την εφημερίδα «Πολίτης». Σημειώνουμε ότι η δημοσιοποίηση δεν προήλθε από το Υπουργικό ή από την Κυβέρνηση αλλά από την εφημερίδα Πολίτης, προφανώς από κάποια διαρροή, γεγονός που θρυμματίζει την επιχειρηματολογία που στηρίζει την εμμονή σε σκοτεινές διαδικασίες παραχωρήσεως διαβατηρίων έναντι επενδύσεων.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, άτομα που απαρτίζουν την λίστα, κατηγορούνται για υποθέσεις οικονομικής φύσεως, τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις για διαφθορά και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατηγορούνται για απάτη με ράβδους χρυσού, εξαπάτηση. Όλοι αυτοί που – κάποιοι καταζητούνται με διεθνή εντάλματα σύλληψης – η Κυπριακή Δημοκρατίας τους έδωσε απλόχερα την κυπριακή υπηκοότητα, ανοίγοντας τους διάπλατα τις πόρτες στην Ευρώπη.

Η πρόταση Νόμου που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σχετικά με τη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα αλλά και σε ό,τι αφορά τους μεσάζοντες που κάνουν αυτή τη δουλειά και τις επενδύσεις, είναι «μονόδρομος» για τη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια πρόταση νόμου έχει απορριφθεί πριν δυο χρόνια από την πλειοψηφία ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καλούμε την Πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών κ. Ελένη Μαύρου να προωθήσει άμεσα στην αρμόδια επιτροπή την πρόταση του Κινήματος. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στη Βουλή , από όλα τα κόμματα, ακόμα κι από αυτά που στο δημόσιο διάλογο κατέκριναν τους χειρισμούς της. Θα συνεχίσουμε να περιμένουμε από τα μέσα ενημέρωσης την υπεύθυνη ενημέρωση.

Η Κυβέρνηση από την πλευρά της συντηρεί μια κατάσταση omertà γύρω από το θέμα των πολιτογραφήσεων. Η Κυβέρνηση έχει εκτεθεί στο εσωτερικό και συνεχίζει να μας κάνει και ρεζίλι στο εξωτερικό. Η Βουλή έχει και αυτή τις δικές της ευθύνες.