Η αλλοπρόσαλλες επιλογές της κυβέρνησης στο ζήτημα του Συνεργατισμού και οι αλλεπάλληλες αναδιπλώσεις της επ’ αυτού, ένα στοιχείο έχουν ως αποτέλεσμα: Για την απαξίωση του Συνεργατισμού φέρει τεράστια ευθύνη το πολιτικό κατεστημένο της χώρας μας. Η διαχείριση του Συνεργατισμού από την παρούσα κυβέρνηση ήταν και είναι απολύτως αποτυχημένη. Ακόμα και τώρα, με την μεγάλη εκροή καταθέσεων από το Συνεργατισμό η Διοίκηση δηλώνει ότι δεν ανησυχεί.

Την ίδια ώρα μάλιστα η αγωνία πνίγει και τους δανειολήπτες του Συνεργατισμού, αφού δεν γνωρίζουν υπό ποιο καθεστώς θα κληθούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, αφού τα έως τώρα δείγματα (σύμπραξη με Altamira) μόνο ευοίωνα δεν είναι για μία λύση των ΜΕΔ με κοινωνικό πρόσημο.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών λέμε ευθέως πως η κυβέρνηση υποκρίνεται όταν εμφανίζεται καθησυχαστική για τον Συνεργατισμό, σπεύδοντας όμως ταυτόχρονα να αναβάλλει την σχετική κοινοβουλευτική συζήτηση. Δυστυχώς είμαστε μπροστά σε μία ακόμη περίπτωση ανευθυνότητας, που όμως μπορεί να έχει τραγική κατάληξη.