Καταγγελία για αμμοληψία από παραλία στον Κάτω Πύργο, έλαβε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Σύμφωνα με την καταγγελία, η αμμοληψία έλαβε χώρα την Τρίτη 12 Ιουλίου από την παραλία στην περιοχή του ξενοδοχείου Τήλος.

Κατόπιν επικοινωνίας μας με τον κοινοτάρχη του Κάτω Πύργου κ. Νίκο Κλεάνθους, μας ανέφερε πως η αμμοληψία ήταν περιορισμένης έκτασης και αφορούσε το υλικό που εξάγεται από τη λεκάνη του αλιευτικού καταφυγίου και το όλο έργο γίνεται κατόπιν άδειας από την Επαρχιακή Διοίκηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η άμμος μεταφέρεται σε άλλη κοντινή παραλία λουομένων με χαλίκια για να δημιουργηθεί αμμουδερή παραλία.

Στην βάση των πληροφοριών που μας έδωσε ο κοινοτάρχης έχουμε απευθύνει γραπτώς σήμερα ερωτήματα προς την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας με τα οποία ζητάμε άμεση πληροφόρηση σε σχέση με την άδεια, τους όρους της και τους περιορισμούς της.

Υπενθυμίζουμε πως κατά καιρούς εκφράστηκαν πάρα πολλές ανησυχίες για την σύσταση των υλικών που προκύπτουν από την εκβάθυνση του αλιευτικού καταφυγίου. Έχουν γίνει χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις από εθελοντές με ανησυχητικά αποτελέσματα. Το θέμα απασχόλησε και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος αφού υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η συστηματική και πολύχρονη απόρριψη του υλικού αυτού στη θάλασσα έχει επηρεάσει τον βιότοπο της Ποσειδωνίας, του θαλάσσιου φυτού που θεωρείται προστατευόμενο είδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά μας επαναλάβαμε πάρα πολλές φορές πως πρέπει το εν λόγω υλικό να απομακρυνθεί και να τύχει διαχείρισης ως απόβλητα από αδειοδοτημένη μονάδα

Σύμφωνα με ενημέρωση που λάβαμε το Κρατικό Χημείο αποφάσισε να ερευνήσει το θέμα και πολύ σύντομα αναμένεται ότι θα επισκεφθούν το χώρο του έργου για δειγματοληψία αρμόδιοι λειτουργοί του Κρατικού Χημείου.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε το ελάχιστο ανεύθυνο όταν ακόμα οι εν λόγω έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και το θέμα παρακολουθείται από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, να γίνεται στρώση αυτού του υλικού σε παραλία λουομένων.