Η πολύκροτη υπόθεση με τον Ταλ Ντίλιαν – που εν τέλει αθωώθηκε με αναστολή ποινικής δίωξης για το κατασκοπευτικό βαν φαίνεται να απασχολεί ξανά την Κύπρο αλλά και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα που αφορούν εταιρείες λογισμικών παρακολούθησης.

Ο Ταλ Ντίλιαν συνδέεται άμεσα με την υπόθεση, καθώς η εταιρεία του με έδρα την Κύπρο – έχει το λογισμικό με το οποίο διεξάγονταν οι παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και ενεργών πολιτών στην Ελλάδα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις και να προχωρήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας για τη σύνδεση του σκανδάλου με την Ελλάδα και τις εταιρείες παρακολούθησης. Η σοβαρότητα της εν λόγω υπόθεσης δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός. Η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προχώρησε εκ νέου, σε κατάθεση δύο ερωτήσεων στις 29 Ιουλίου προς τους αρμόδιους Υπουργούς, για το θέμα των παρακολουθήσεων και αναμένουμε απαντήσεις.

Ευθύνες έχουν και τα πολιτικά κόμματα που, για λόγους που μόνο τα ίδια γνωρίζουν, αρνήθηκαν να συζητήσουν το θέμα του κατασκοπευτικού βαν από το 2019 στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως και των άλλων επιχειρήσεων κατασκοπευτικού χαρακτήρα ή συλλογής πληροφοριών (όπως ονομάζονται) στη Κύπρο.

Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δεν πρόκειται να αφήσουμε το θέμα έτσι. Θα επιμένουμε στην διερεύνηση του θέματος και στο ξεσκέπασμα των υπευθύνων.