Στην επαρχία Πάφου, στο όνομα της ανάπτυξης και με συνοπτικές διαδικασίες έχουν θαφτεί αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα, τρανταχτό παράδειγμα του πρόσφατου παρελθόντος, τα ευρήματα στο Mall, όπου παρά τις αντιδράσεις μας, τα συμφέροντα για άλλη μια φορά επιβλήθηκαν με την δύναμη τους επί των αρχών και των νόμων.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι η εκκλησία πήρε το πράσινο φως για να ολοκληρώσει τη κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου και δύο πύργων πάνω από τα αρχαία της Γεροσκήπου. Εκείνα τα αρχαία τα οποία απειλούσε πως θα ισοπεδώσει με το τρακτέρ.

Τις τελευταίες ημέρες οι εντατικές ανασκαφές του τμήματος αρχαιοτήτων στη νότια πλευρά του χώρου έφεραν στο φως ακόμα περισσότερα ευρήματα, αυτό από μόνο του θα πρέπει να προβληματίσει το τμήμα αρχαιοτήτων και το νεοσύστατο Υφυπουργείο Πολιτισμού, και να πάρει γενναίες αποφάσεις. Το φωτογραφικό υλικό που επισυνάπτεται τα λέει όλα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε αδιανόητο το γεγονός ότι οι κρατικές υπηρεσίες και το Τμήμα Περιβάλλοντος έδωσαν το πράσινο φως στην Αρχιεπισκοπή για έκδοση πολεοδομικής άδειας για την ανέγερση δύο πύργων και πεντάστερου ξενοδοχείου.

Περιμέναμε από κόμματα και πολιτιστικούς φορείς της επαρχίας Πάφου αλλά και ολόκληρου του νησιού να πάρουν θέση και τοποθετηθούν γι’ αυτό το σοβαρό θέμα, που η υλοποίηση του θα αλλάξει πολλά στην πόλη μας.

Δυστυχώς, σε αυτό τον τόπο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα έχουν λεηλατήσει το περιβάλλον αλλά και τον πολιτισμό. Η ιστορία και ο πολιτισμός δεν μπορούν να θάβονται για το πρόσκαιρο κέρδος.