Στις 03 Μαΐου γιορτάζουμε και τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Στην Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου πρέπει όλοι μας πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, αλλά και του καθενός από εμάς στην ελευθερία της έκφρασης.

Πολλές φορές βλέπουμε καταδικαστέες πράξεις από επιτήδειους με απώτερο σκοπό να φιμωθεί η δημοσιογραφία και η ελευθεροτυπία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNESCO, περίπου 100 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν το 2018, ενώ εκατοντάδες είναι φυλακισμένοι

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τασσόμαστε υπέρ της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης. Όπως είπε και ο Τζωρτζ Όργουελ «Δημοσιογραφία θα πει να δημοσιεύεις όσα ενοχλούν τους άλλους και δεν θέλουν να μαθευτούν. Όλα τα άλλα είναι δημόσιες σχέσεις».

Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης, της γνώμης, αλλά και στην λήψη η μετάδοση πληροφοριών και ιδεών, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταπατούνται από κανένα. 

Οι δημοσιογράφοι σήμερα δεν φιμώνονται μόνο από τις δικτατορίες ή τα απολυταρχικά καθεστώτα όπως της γειτονικής Τουρκίας. Η οικονομική κρίση και η ανάπτυξη των κοινωνικών δικτύων απειλούν με ασφυξία την δημοσιογραφία. 

Μέσα σε συνθήκες κορωνοκρίσης επιβάλλεται να στηριχθούν τα μέσα ενημέρωσης και να μην απειλούνται με φίμωση. Πρέπει να διασφαλιστεί η ελευθεροτυπία. Επιβάλλεται να εφαρμοστούν προγράμματα οικονομικής στήριξης των εφημερίδων και των άλλων μέσων ενημέρωσης για να μην είναι εξαρτώμενα  από τους διαφημιζόμενους. 

Την ίδια ώρα επιβάλλεται να στηριχθεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση και οι δημοσιογράφοι της, ως φορέας ισότιμη προβολής όλων των πολιτικών και κοινωνικών απόψεων.