Εδώ και χρόνια έτσι και φέτος, η ημέρα της 4ης Οκτωβρίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Παρόλο που η Κυπριακή Κυβέρνηση επικύρωσε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία και την ευημερία των ζώων από το 1993, λίγα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής υπεράσπισης των δικαιωμάτων και της παροχής αποτελεσματικής προστασίας των ζώων.  Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί από τις δυνάμεις της Οικολογίας στην Κύπρο ως ημέρα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων. 

Εκτός από ενημέρωση των πολιτών για τον τρόπο προστασίας και τον περιορισμό των αδέσποτων ζώων, οι πολίτες αυτή την μέρα θα μπορούν να υιοθετήσουν σκυλάκια και γατάκια, εφόσον είναι έτοιμοι να τα υποδεχτούν ως ισότιμα μέλη των οικογενειών τους. Στην Κύπρο τα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι τρία. Αρχικά το ζήτημα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ιδιοκτητών, προκειμένου αυτοί να καταστούν πραγματικά υπεύθυνοι. Από την άλλη, έχουμε μπροστά μας την πρόκληση της διαμόρφωσης ενός κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου και τέλος ένα νομοθετικό πλαίσιο με στελεχωμένες υπηρεσίες που θα μπορούν να δρουν άμεσα και να τιμωρούν όσους ιδιοκτήτες βασανίζουν ή εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους.

Ενόψει της Παγκόσμια μέρας των ζώων η Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων σε συνεργασία με την Νεολαία Οικολόγων και την Ομάδα Δράσης για τα ζώα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διοργάνωσαν την εκστρατεία «Ζωή με τα ζώα» για συλλογή τροφής και άλλων ειδών ανάγκης για τα αδέσποτα ζώα που βρίσκονται σε καταφύγια η οποία ξεκίνησε από τις 17/09/20.

Η συλλογή τροφίμων έχει ολοκληρωθεί στις 02/10. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ θετική, έχει συγκεντρωθεί σημαντικός αριθμός τροφών και άλλων ειδών ανάγκης. 

Την Κυριακή 4/10 στις 16:00, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία μελών και στελεχών του Κινήματος θα μεταβεί στο Καταφύγιο Ζώων Άννας και Νάντιας στους Αγίους Τριμιθιάςγια να παραδώσουν τα τρόφιμα, και τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν για τα ζώα.