Δήλωση αναπληρώτριας Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων κ. Έφης Ξάνθου

Εκείνο που μετρά είναι το αποτέλεσμα και το συνολικό αποτέλεσμα της Συνόδου δεν εκφράζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τη στιγμή που μια χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχεται επίθεση από μια τρίτη χώρα.

Παρά τα θετικά στοιχεία των συμπερασμάτων, η τρίμηνη περίοδος χάριτος προς την Τουρκία στέλνει λανθασμένα μηνύματα.

Σημειώνουμε ότι την ώρα που η Ευρώπη αποφάσιζε να μην επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, τόσο το Μπαρμπαρός, όσο και το Γιαβούζ, εξακολουθούσαν να βρίσκονται παράνομα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη υποσχέθηκε πολλά και παρέδωσε λίγα.

Η περίοδος που ακολουθεί είναι πολύ κρίσιμη και αναμένουμε από την κυβέρνηση να χειρίζεται τέτοια θέματα με περισσότερη σοβαρότητα και μεγαλύτερη σύνεση.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την πρόθεση σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρεται στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής και αναμένουμε αποσαφήνιση του πλαισίου στο οποίο θα πραγματοποιηθεί.

Αναμένουμε στο μεταξύ τα αποτελέσματα των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των δύο χωρών, και την συζήτηση που θα επέλθει στην επόμενη Σύνοδο  Κορυφής του Δεκεμβρίου.