Κάθε χρόνο στις 08 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών από το 1992, όπου θεσμοθετήθηκε στις 8 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Γη στο Ρίο Ντε Ζανέιρο, όπου 150 ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Βιοποικιλότητα. Από το 2009, η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Οι ωκεανοί όπως όλοι γνωρίζουμε καταλαμβάνουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της Γης.  Δυστυχώς με την πάροδο των χρόνων παρατηρούμε, ότι η θαλάσσια ζωή και η βιοποικιλότητα στους ωκεανούς απειλούνται στις μέρες μας από την υπεραλίευση, τη μόλυνση και πρόσφατα από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σε δηλώσεις της το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής κ. Μελίνα Μενελάου αναφέρει τα εξής: «Αυτή τη στιγμή σχεδόν πάνω από 150 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού βρίσκονται σκορπισμένοι στα 361 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας έκτασης της Γης και αποτελούν το 90% της θαλάσσιας ρύπανσης. Ενώ πεθαίνουν πολλές χιλιάδες θαλασσοπούλια, θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες από τις πλαστικές σακούλες στους ωκεανούς».

Θετικό βήμα αποτελεί και η οδηγία από την Ε.Ε , ότι από τις 03 Ιουλίου καταργούνται από την αγορά όλα τα πλαστικά μιας χρήσης με χρονικό περιθώριο για την κατανάλωση τους. Ευελπιστούμε η Κυπριακή Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή της οδηγίας, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Η θαλάσσια ζωή και ο πλανήτης μας πρέπει να σωθεί, η κλιματική αλλαγή είναι ένα σοβαρό φαινόμενο που μας απειλεί, γι’ αυτό όλοι μας πρέπει να δράσουμε και να κάνουμε στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη και την οικολογική ζωή.

Βίντεο δηλώσεων: