Η Ευρωπαϊκή ένταξη της Κύπρου, την 1η Μαΐου του 2004, ήταν μείζονος σημασίας τόσο για το πολιτικό, όσο και για το οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας. Η ένταξη της Κύπρου βρήκε τους κύπριους πολίτες υπεραισιόδοξους, με την ελπίδα ότι θα θέτονταν σε εφαρμογή οι θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη μοναδική διχοτομημένη χώρα της Ευρώπης.

Η προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμαινε μια καινούρια αρχή στη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο και δημιούργησε την ελπίδα ότι η διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος πλέον θα έβρισκε το δρόμο της σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως, δεκατρία χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία συνεχίζει να έχει παράλογες απαιτήσεις στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, με την ανοχή της ευρωπαϊκής κοινότητας, η οποία δεν επιδεικνύει μια ξεκάθαρη στάση στο Κυπριακό.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην κρισιμότερη καμπή της ιστορίας της. Με την οικονομική κρίση να πλήττει την τελευταία δεκαετία κυρίως τις χώρες του νότου, δημιουργώντας έτσι μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, την Βρετανία να προετοιμάζει την έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επίσης υπό το συνεχιζόμενο φόβο των τρομοκρατικών επιθέσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να χρειάζεται άμεσα καινοτόμες αλλαγές.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αναμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, θα καθορίσει επιτέλους την στάση της απέναντι στο κυπριακό και θα ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι δεν θα περάσουν οι προκλητικές απαιτήσεις. Παράλληλα επιβάλλεται οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δώσουν μία πειστική λύση στην οικονομική κρίση, ώστε να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση.