Η 10η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει τους αγώνες που δόθηκαν σε εθνικό, αλλά και σε Παγκόσμιο επίπεδο και έρχεται για να μας επισημάνει ότι τίποτα δεν χαρίζεται και όλα κερδίζονται πάντα με αγώνες και επιμονή.

Παρατηρούμε πως εν έτη 2023, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεί διεκδίκηση και όχι κεκτημένο. Καθημερινά παρακολουθούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα να καταπατώνται τόσο στην Κύπρο όσο και στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μας. Η εισβολή της Τουρκίας το 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή και διαίρεση του νησιού μας συνιστά την μεγαλύτερη πληγή στα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων. Οι πόλεμοι που ταλανίζουν την ανθρωπότητα – με πιο τραγικό παράδειγμα την επίθεση του Ισραήλ στην Παλαιστίνη – συνιστούν την μεγαλύτερη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση της κ. Αλεξίας Σακαδάκη, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, «υπάρχουν προβλήματα στην πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτά εντοπίζονται συχνά μέσα στο πλαίσιο της λειτουργίας των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως για παράδειγμα οι δυσκολίες και τα προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης, η δυσκολία εξεύρεσης εργασίας, η ανισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, καθώς και τα αποτρεπτικά ποσά των ενοικίων, θέμα που ταλανίζει την νεολαία μας.

Αναφαίρετο και βασικό ανθρώπινο δικαίωμα είναι και η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, το δικαίωμα στον καθαρό αέρα και στην καλύτερη ποιότητα ζωής.  Στην Κύπρο ο τομέας της υγείας νοσεί, καθώς σε αρκετά από τα νοσοκομεία μας παρατηρείται έλλειψη εξοπλισμού, και  υποστελέχωση των νοσηλευτών και του ιατρικού προσωπικού. Επιπλέον, τα άτομα τρίτης ηλικίας στερούνται των δικαιωμάτων τους, όπως και τα άτομα με αναπηρίες. Ένα μεγάλο κεφάλαιο που το κράτος δεν έχει καταφέρει να χειριστεί, αφορά τα άτομα με ψυχικές διαταραχές τα οποία δεν έχουν κάπου να φιλοξενηθούν κατά την ενηλικίωση τους, με αποτέλεσμα οι γονείς τους να ζουν πάντα με την αγωνία για το μέλλον τους».

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, διαβεβαιώνουμε τους πολίτες μας πως θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να κινούμαστε με κάθε τρόπο προς την κατεύθυνση για μια πλήρη και καθολική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για ένα καλύτερο μέλλον, με ασφάλεια και εμπιστοσύνη.