Σχόλιο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για την ομιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Κεραυνού ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Από την ομιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Κεραυνού ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων ξεχωρίζει η προσπάθεια του να χρωματίσει με μελανά χρώματα την υποχρέωση της Κυπριακής Οικονομίας να ανταποκριθεί στα δεδομένα που δημιουργεί η «Πράσινη Μετάβαση».

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δεν θα αρκεστούμε μόνο στην αναγκαία υπόδειξη ότι αν σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τα νέα οικονομικά και ενεργειακά δεδομένα, είναι γιατί μια σειρά από κυβερνήσεις αγνόησαν εγκληματικά τις προτάσεις και εισηγήσεις, αλλά και τις προειδοποιήσεις των Οικολόγων. Αν σήμερα πληρώνουν οι πολίτες βαρύ το τίμημα των παραλείψεων και των λαθών στο τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος υπάρχουν υπεύθυνοι που πρέπει να λογοδοτήσουν. Η «πράσινη μετάβαση» δεν είναι απειλή, είναι ευκαιρία.

Αρκεί η σημερινή Κυβέρνηση να ανταποκριθεί με θετικό πνεύμα στις προτάσεις και εισηγήσεις των Οικολόγων.

Για παράδειγμα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση ως Οικολόγοι να δεχτούμε την επιβολή της λεγόμενης «πράσινης φορολογίας» εάν παράλληλα και ταυτόχρονα δεν εφαρμοστούν μέτρα όπως η δημιουργία του «Πράσινου Ταμείου Επενδύσεων» ή “Green Fund” το οποίο να χρηματοδοτείται – μεταξύ άλλων πόρων – από τα έσοδα της λεγόμενης πράσινης φορολογίας και να διατίθενται χρηματοδοτικά μέσα σε επιχειρήσεις και πολίτες/καταναλωτές για έργα που προσφέρουν περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος.

Το κακό προηγούμενο της φορολογίας επί της πλαστικής σακούλας, πρέπει να προβληματίσει την Κυβέρνηση και τα κόμματα.