Η 15η Ιουνίου, καθορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού, αναφορικά με τα οφέλη που προκύπτουν για το περιβάλλον και τον πλανήτη από τη χρήση της Αιολικής Ενέργειας αλλά και την ανάγκη διασφάλισης της ποιότητας του αέρα. Μια πρωτοβουλία που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενεργείας (GWEC).

Δυστυχώς όμως στην Κύπρο, η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, σε σύγκριση με τους στόχους που έχει θέσει η Σύμβαση των Παρισίων και η Ευρωπαϊκή Ένωση, και παραμένουν πολλά εμπόδια για την εγκατάσταση μικρότερων ανεμογεννητριών σε οικιακές μονάδες για να μπορεί να γίνει πλήρης αξιοποίηση του περιορισμένου αιολικού δυναμικού της Κύπρου.

Ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της Κύπρου παραμένει η κακή ποιότητα του αέρα. Τα εργοστάσια βαρέας βιομηχανίας και η χρήση των ιδιωτικών αυτοκινήτων μολύνουν τον αέρα που αναπνέουμε, προκαλώντας πρόωρους θανάτους και χρόνια αναπνευστικά προβλήματα σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Πρέπει επιτέλους το κράτος να καταλάβει πως είναι συνένοχο, αφού η ανυπαρξία μέσων μαζικής μεταφοράς, η έλλειψη ελέγχουν των βιομηχανικών μονάδων του τόπου και η χωροθέτηση τους πολύ κοντά σε οικιστικές περιοχές επιφέρουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί, κάθε χρόνο, σε περισσότερους από 4 εκατομμύρια θανάτους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στην Κύπρο, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), 620 πρόωροι θάνατοι συνδέονται με έκθεση σε μικροσωματίδια PM2.5, 210 με έκθεση σε NO2 και 40 σε O3, κόβοντας συνολικά 7000, 2400 και 480 έτη ζωής από τον πληθυσμό αντίστοιχα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε απαράδεκτο, η ασφάλεια και η υγεία των πολιτών, όπως επίσης και ο καθαρός αέρας που αναπνέουμε να θεωρούνται πολυτέλεια. Ούτε το περιβάλλον αντέχει τέτοια βάναυση αντιμετώπιση, ούτε αποτελεί ευνοϊκό στοιχείο για το τουρισμό η αποπνικτική ατμόσφαιρα, αλλά κυρίως δεν μπορεί να φθείρεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων ενός τόπου κατ’  αυτό τον τρόπο. Στόχος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών παραμένει η αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει αυτά τα θέματα, ώστε να επιφέρουμε θετική αλλαγή στην ποιότητα ζωής όλων των συμπολιτών μας και να μπορούμε όλοι να αναπνέουμε καθαρό αέρα και να παράγουμε φτηνή ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές.