Σήμερα, 15 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, ένα ορόσημο που στοχεύει στην ενημέρωση της κοινωνίας για τα δικαιώματά της. Είθισται την ημέρα αυτή να υπάρχει επικέντρωση στα νομικά δικαιώματα των καταναλωτών, προς αποφυγή φαινομένων εξαπάτησης, ή παραπλάνησής τους.

Δυστυχώς, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία από την ρωσική εισβολή, του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και τις επιθέσεις των Χούθι στον Κόλπο του Άντεν, η ανθρωπότητα βρίσκεται στο έλεος μιας ενεργειακής και οικονομικής κρίσης. Βλέπουμε τις τιμές των καυσίμων και του ρεύματος, αλλά και των προϊόντων ακόμα και των τροφίμων να εκτοξεύονται στα ύψη.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε πως μια συνεκτική ενεργειακή πολιτική, με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια οικονομία που θα βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2050.

Η εγκατάλειψη του γεωργικού τομέα και η στροφή στις εισαγωγές προϊόντων όπως είναι και τα σιτηρά, περιόρισε την δική μας εθνική παραγωγή και μας κατέστησε εξαρτώμενους και ταυτόχρονα έρμαιο στα χέρια της διεθνούς των κερδοσκόπων. Σε μια χώρα που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην εισαγωγή σιτηρών για την σίτιση του πληθυσμού της, διαφάνηκε πως το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών ήταν ακόμα ένα στρατηγικό λάθος, κυβερνητικής πολιτικής.

Χρειαζόμαστε μία νέα συντεταγμένη πολιτική που θα στοχεύει στην αποτελεσματική ενίσχυση του γεωργικού τομέα με στόχο την αύξηση της εγχώριας παραγωγής και της επίτευξης αυτάρκειας σε παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα μείνουμε στο διακηρυκτικό κομμάτι που αφορά τα δικαιώματα των καταναλωτών, χωρίς ουσιαστική πρακτική και προστασία.