Έχουμε πληροφορηθεί ότι σχεδιάζεται η επαναλειτουργία του πεδίου βολής Ξυντούς στην Αγ. Μαρίνα Ξυλιάτου, το οποίο όμως από το έτος 2022 έχει καθοριστεί ως περιοχή προστασίας της φύσης και ειδικότερα ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, δηλαδή περιοχή δικτύου Natura 2000.

Θυμίζουμε ότι οι κάτοικοι της εν λόγω περιοχής είχαν ταλαιπωρηθεί δραματικά από το πεδίο βολής, το οποίο πλέον δεν λειτουργεί σχεδόν καθόλου μετά από τις δυναμικές διαμαρτυρίες τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία, φαίνεται ότι από τη λειτουργία του πεδίου βολής, υπήρξαν επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των επιπέδων θορύβου στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης με επιστολή του που απευθύνεται προς τον Υπουργό Άμυνας και την Υπουργό Περιβάλλοντος, αναφέρει ότι είναι κατανοητή η ανάγκη εξάσκησης των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς και ελέγχου της επιχειρησιακής ετοιμότητας των οπλικών συστημάτων, αλλά η πολιτεία οφείλει να αναζητήσει τρόπο για να το πετύχει, χωρίς να επηρεάζει καταλυτικά τις περιοχές προστασίας της φύσης.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καλούμε τα εμπλεκόμενα υπουργεία να μην επιτρέψουν την επαναλειτουργία του πεδίου βολής Ξυντούς. Ας μην ταλαιπωρήσουμε άλλο το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής κι ας μην φορτώσουμε άλλο ένα περιστατικό στον φάκελο που θα καταλήξει στα χέρια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επειδή δεν σεβόμαστε τις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

Η περιοχές Natura 2000 δεν είναι προς κατανάλωση.