Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 η οποία αρχίζει από σήμερα 16 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, έχει ως φετινό της θέμα την «Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους». Η ηλεκτροκίνηση, το ποδήλατο, και η πεζοπορία βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο.

Στόχος του φετινού θέματος είναι η μείωση των ρύπων. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να επεκταθεί το σύστημα δημόσιων μεταφορών, τα ωράρια, και οι διαδρομές του να βολεύουν στις καθημερινές μας μετακινήσεις. Θα πρέπει να αυξηθούν οι διασταυρώσεις πεζών, να βελτιωθούν τα πεζοδρόμια και να γίνουν έργα ούτως ώστε να μειωθεί η ταχύτητα των οχημάτων στο δρόμο.

Επίσης η χρήση του ποδηλάτου ως μέσο εναλλακτικής μετακίνησης στην πόλη, ωφελεί τον καθένα από μας σε όλους τους τομείς της ζωής του. Με τη χρήση του, καλλιεργούμε κουλτούρα για τη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη, μειώνουμε τους ρύπους, αποφεύγουμε την συμφόρηση από την αυξημένη κίνηση που δημιουργούν τα αυτοκίνητα, ενώ αυξάνουμε τη σωματική μας άσκηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωπαϊκός αυτός θεσμός έφτασε στη Κύπρο από το 2002 με πρωτοβουλία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, το οποίο οργάνωσε τότε μια σειρά εκδηλώσεων με το γενικό τίτλο «Πάω στη πόλη χωρίς αυτοκίνητο».

Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ηλεκτροκίνησης στην Κύπρο που να προσφέρει ουσιαστικά κίνητρα στους πολίτες, είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των ρύπων. Ήδη πολλές χώρες της Ευρώπης μέσα στο 2020 σκοπεύουν να προχωρήσουν σε σχέδιο εφαρμογής της ηλεκτροκίνησης που στόχο έχει τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα, φορτηγά κ.ο.κ.

Το αυτοκίνητο έχει μετατραπεί σε μάστιγα για τις σύγχρονες πόλεις. Γι’ αυτό προωθείται πλέον και πανευρωπαϊκά μια πολιτική που προβάλλει το περπάτημα, την ποδηλασία και δημόσια μέσα συγκοινωνίας, ως τους πλέον επιθυμητούς τρόπους μετακίνησης των ανθρώπων.

Απαιτείται να αλλάξουμε τρόπο ζωής και να ευαισθητοποιηθούμε στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής μας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κυκλοφορούμε διαρκώς με το αυτοκίνητο και να περιμένουμε ότι θα λύσουμε το πρόβλημα της συμφόρησης και των ρύπων.