Με καθυστέρηση περίπου 15 χρόνων αποφάσισε η πολιτεία να υιοθετήσει σχέδια χορηγιών και άλλα κίνητρα για την εντός των τειχών Λευκωσία. Πριν από 15 χρόνια η πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού της χώρας μας έτρεχε πίσω από το όνειρο της φουτουριστικής πλατείας Ελευθερίας και δεν άκουγε τους μειοψηφούντες Οικολόγους που ζητούσαν από τότε την εφαρμογή πολεοδομικών, οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για τους κατοίκους και μικροεπιχειρηματίες του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας.

Μετά από 15 χρόνια αμφιβάλουμε να έμεινε πλέον ουσιαστικός αριθμός κατοίκων και να έχουν αντέξει αρκετοί επιχειρηματίες για να αξιοποιήσουν τα προγράμματα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Ανάκαμψης.

Ο υπουργός Εσωτερικών μπορεί να καμαρώνει δίπλα από το δήμαρχο και τον συνάδελφό του υπουργό Οικονομικών σήμερα μπροστά στα σκαλιά του ιστορικού Σχολείου Φανερωμένης αλλά πρέπει να ξέρει ότι ο ίδιος ευθύνεται για την δημιουργία συνθηκών γκέτο στην παλιά Λευκωσία. Δεν αρκεί να εξαγγέλλονται κίνητρα για επιδιόρθωση των ετοιμόρροπων κτιρίων για να ζωντανέψει η πόλη. Δεν αρκούν όσα αποφασίστηκαν, ενώ επιδεικνύεται αδιαφορία για τα πραγματικά προβλήματα της Λευκωσίας.

Όπως είχαμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε στους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών και Εσωτερικών σε πρόσφατη συνάντηση μας στο υπουργείο Οικονομικών (11 Απριλίου) – που έγινε με δική μας πρωτοβουλία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων μικρών επιχειρήσεων και κατοίκων του ιστορικού κέντρου – οι παρούσες κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στην εντός των τειχών Λευκωσία, υποσκάπτουν την επιτυχία των προγραμμάτων που έχουν εξαγγείλει σήμερα οι δύο υπουργοί και ο δήμαρχος Λευκωσίας. Ήδη τα υφιστάμενα προγράμματα αναζωογόνησης των περιοχών της Πράσινης Γραμμής στην παλιά Λευκωσία, φαίνεται να έχουν αποτύχει για αυτό ακριβώς το λόγο. Αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση να εφαρμοστεί η νομοθεσία, αν δεν αντιμετωπιστεί η μαζική παραβίαση των όρων χρήσης των οικοδομών, η ηχορύπανση, η παραβατικότητα, τα κυκλώματα εμπορίας παράνομων ουσιών, σωματεμπορίας και «προστασίας», η εξαγγελία προγραμμάτων που προσφέρουν χορηγίες δεν ξεφεύγει πολύ από το πλαίσιο του λαϊκισμού.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση μας με τους τεχνοκράτες είχαμε υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για πράσινες πρακτικές προσθήκες στα σχέδια χορηγιών. Δυστυχώς η όλη διαδικασία της διαβούλευσης που προηγήθηκε είχε και πάλι σοβαρά ελλείματα αφού έγινε σε κλειστό κύκλο χωρίς πραγματική διαφάνεια και δεν μας έδωσε την ευκαιρία να καταθέσουμε έγκαιρα και πριν την τελική ανακοίνωση τις δικές μας πράσινες προτάσεις. Δεν κλήθηκαν, ούτε ενημερώθηκαν για τη διαβούλευση, οι άμεσα επηρεαζόμενοι, τοπικοί σύνδεσμοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας, εν τη σοφία τους αποφάσισαν για το μέλλον των κατοίκων και των μικρών επιχειρήσεων της εντός των τειχών Λευκωσίας, αγνοώντας τους εντελώς.

Μας έφεραν στο σημείο όπου αναπολώντας το παρελθόν, όταν πολλά δεν ήταν όσο καλά τα θυμόμαστε με μια δόση ρομαντισμού, μόνο με αβεβαιότητα κοιτάζουμε στο μέλλον, που δυστυχώς σχεδόν πάντα αποδεικνύεται χειρότερο απ’ ότι το θέλαμε.