Η 18η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα μεταναστών κατόπιν ανακήρυξής της από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Τη στιγμή που πολλά άτομα μεταναστεύουν από επιλογή, πολλοί δυστυχώς αναγκάζονται να μεταναστεύουν και να διαφεύγουν από εμπόλεμες περιοχές και αφόρητες συνθήκες διαβίωσης.

Πολλές ήταν οι φορές που άνθρωποι έφτασαν και στα δικά μας νερά, στις δικές μας θάλασσες, αναζητώντας μια ακτίδα ελπίδας. Δυστυχώς όμως τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των ευάλωτων γίνονται πιο έντονα μέσα σε συνθήκες πόλεμο. Οι διακινητές βρίσκουν ευκαιρίες να πλουτίσουν σε βάρος του πόνου και της ανάγκης των ανθρώπων.

Οφείλουμε να καταστήσουμε τη Κύπρο μια φιλόξενη χώρα για κάθε πρόσφυγα. Πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές, να αλλάξουν κουλτούρα η κοινωνία και η πολιτεία, να δημιουργηθούν δομές και πρωτόκολλα φιλικά στους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για τον οποιοδήποτε λόγο. Κανείς δεν γίνεται πρόσφυγας από επιλογή, αλλά οι υπόλοιποι από εμάς μπορούμε να έχουμε την επιλογή για το πώς βοηθούμε.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταθέτουμε μια σειρά από στρατηγικές για μια βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική που το κράτος πρέπει άμεσα να αναπτύξει και να εφαρμόσει σε τέσσερις βασικούς άξονες:

  1. Δημιουργία δομής και ενίσχυση της υπηρεσίας ασύλου με προσωπικό, μέσα και κονδύλια.
  2. Επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης αίτησης άδειας παραμονής στη χώρα σε αιτητές πολιτικού ασύλου και διεθνούς προστασίας.
  3. Διασφάλιση αξιοπρεπούς και ασφαλούς διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών.
  4. Έλεγχος των συνθηκών διαμονής σε κατάλληλα υποστατικά και αποσυμφόρηση περιοχών (γκέτο).

Εμείς, καταδικάζουμε τα φαινόμενα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που καλλιεργούνται στη Κύπρο από διάφορους κύκλους μεταξύ των οποίων και κόμματα που έχουν υιοθετήσει ένα ρατσιστικό και ξενοφοβικό λόγο.