Σαν σήμερα πριν από 45 χρόνια ξεκίνησαν τα τανκς… Οι Έλληνες χουντικοί προδότες με τη βοήθεια των κύπριων συνεργατών τους διενήργησαν το πραξικόπημα που έδωσε την αφορμή στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο. Και δεν πέρασαν παρά μόνο πέντε εικοσιτετράωρα από την ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου Μακαρίου για να πατήσει ο Αττίλας το πόδι του στην ανοχύρωτη πια πολιτεία. Ο Αττίλας εξακολουθεί να παραμένει στην κατεχόμενη γη μας, πιο προκλητικός και πιο μεγαλομανής από ποτέ, επιχειρώντας μια δεύτερη εισβολή αυτή τη φορά στην ΑΟΖ.

Σήμερα που ο φασισμός σηκώνει κεφάλι και οι πολιτικοί απόγονοι της ΕΟΚΑ Β οργανώνονται και διεκδικούν θέσεις και οφίκια της Κυπριακής Δημοκρατίας, οφείλουμε να θυμόμαστε   που οδήγησαν τον τόπο και το λαό μας η μισαλλοδοξία, ο φανατισμός και ο άκρατος εθνικισμός.

Οι γενναίοι υπερασπιστές της Δημοκρατίας και της Πατρίδας δεν κατόρθωσαν να σταματήσουν του χουντικούς και τους πραξικοπηματίες. Ο αγώνας τους παραμένει αδικαίωτος.

Υποκλινόμαστε σήμερα σε αυτούς που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα ενάντια στους πραξικοπηματίες. Ο αγώνας τους συνεχίζεται μέχρι η θυσία τους να δικαιωθεί. Και η δικαίωση θα έρθει μόνο μέσα από την δημιουργία της ελεύθερης πατρίδας και την αποκατάσταση της νομιμότητας και της δημοκρατίας σε όλη τη Κύπρο. Μίας πατρίδας – Κύπρου χωρίς ξένους εγγυητές, στρατούς και βάσεις , μίας δημοκρατικής και κυρίαρχης πολιτείας με κατοχυρωμένη την ισοπολιτεία και την ισονομία των πολιτών της.

Όπως σωστά διαμήνυσε ο Πρόεδρος Αρχ. Μακάριος στη τελευταία του ομιλία “δεν θα υποκύψουμε, αλλά θα αγωνιστούμε μέχρι της τελικής δικαιώσεως”.

Η τελική δικαίωση δεν μπορεί να περιλαμβάνει διχοτομικούς διαχωρισμούς με βάση την εθνική καταγωγή, καταπάτηση ή κούρεμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προσωπικών ελευθεριών, προνόμια της μιας ομάδας πολιτών σε βάρος της άλλης, επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις από ξένες χώρες κλπ. Για να γίνει η Κυπριακή Δημοκρατία ένα φυσιολογικό κράτος, επιβάλλεται να διασφαλιστεί η ειρήνη και ενότητα της χώρας και του λαού, η συνεργασία των πολιτών και των κοινοτήτων μέσα σε ένα πνεύμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της ισότητας των πολιτών και των αρχών επί των οποίων κτίστηκε και λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χρέος όλων μας, να παλέψουμε για μια τέτοια Κύπρο.