*Γραπτή δήλωση κ. Αλεξίας Σακαδάκη, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος

Η 1η Μαΐου είναι μία ημερομηνία ορόσημο για την ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν και είναι μία σημαντική ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, ως μία προοπτική για τη συμμετοχή μας στην Ενωμένη Ευρώπη, με την οποία έχουμε κοινές πολιτιστικές αξίες, αλλά και για ενίσχυση της ασφάλειας μας απέναντι στην κατοχική Τουρκία.

Αδιαμφισβήτητα, η ένταξη μας επίδρασε θετικά σε πολλά επίπεδα που αφορούν τα περιβαλλοντικά θέματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τα κοινωνικά ζητήματα. Η στοχοπροσήλωση της ΕΕ έχει επιφέρει τρομερή αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα ζωής και του περιβάλλοντος της χώρας μας. Πολύ σημαντική είναι και η ευκαιρία που έχουμε, λόγω της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, να επωφεληθούμε του ταμείου ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από το πλήγμα της πανδημίας του COVID19. Το ταμείο μας έχει ανοίξει πολλές διόδους προς την ανάπτυξη.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, συμπορεύεται με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, δουλεύοντας άοκνα προς την ενίσχυση πολιτικών που ωφελούν τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η Κλιματική Κρίση είναι ίσως η μεγαλύτερη παγκόσμια πρόκληση που καλούμαστε ως ανθρωπότητα να αντιμετωπίσουμε. Ως πρώτος μας στόχος λοιπόν, μέσα από τις εργασίες μας με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι προκλήσεις ωστόσο δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό τον τομέα, αλλά και στην διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρώπη (και σε όλο τον κόσμο), η φτώχεια, το στεγαστικό, η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το μεταναστευτικό ζήτημα, η διαφθορά και πολλά άλλα.

Η ανάπτυξη των Πράσινων Πολιτικών Κινημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μοναδική ελπίδα για την Ενωμένη Ευρώπη και την Κύπρο μας. Άλλωστε, προς αυτό τον σκοπό εργαζόμαστε στενά με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και την ομάδα των Πρασίνων/Ανεξαρτήτων στο Ευρωκοινοβούλιο.