Σταύρος Παπαδούρης – Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών συζητήθηκε κατόπιν και πιέσεων από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, το θέμα με την αξιοποίηση τη γης της Κρατικής Έκθεσης στην Έγκωμη και τα προκαταρτικά σχέδια ανάπτυξης της κυβέρνησης.

Όπως διαφάνηκε μέσα από την συζήτηση, η χρήση της γη, αρχικά ο χώρος προτάθηκε από την τότε κυβέρνηση το 2010, για δημιουργία κυβερνητικών γραφείων και η επόμενη κυβέρνηση δημιουργία ζώνης καινοτομίας αποφάσισε χωρίς να διαβουλευτεί με τους πολίτες, να χαρακτηρίσει την περιοχή ως ζώνη καινοτομίας. Η ζώνη καινοτομίας θα περιλάμβανε κατασκευή πολλών και μεγάλων κτηρίων για επιχειρηματίες, εκθεσιακούς χώρους και ένα μικρό μέρος της για πάρκο. Παράλληλα, το τοπικό σχέδιο Λευκωσίας περιλαμβάνει και διεύρυνση του οδικού δικτύου, εξέλιξη που οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής. Συγκεκριμένα, η Πολεοδομία αξιολόγησε πως με την ανάπτυξη της ζώνης καινοτομίας, θα επιβαρυνθεί το δίκτυο της περιοχής στα 6000 αυτοκίνητα επιπλέον σε ημερήσια βάση.

Οι βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και Σταύρος Παπαδούρης, συμμετείχαν στην συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών αν και δεν είναι μέλη με σκοπό να εκφράσουν τις πάγιες και ειδικές θέσεις τους για την αναγκαιότητα ενίσχυσης πυρήνων πρασίνου στις αστικές περιοχές, πόσο μάλλον αν αυτή η περιοχή είναι στην περιοχή της Έγκωμης, όπου δεν έχει μεγάλα πάρκα αλλά έχει δύο μεγάλα πανεπιστήμια με 16000 φοιτητές.

Η συνεδρία για το εν λόγω θέμα, θα συνεχιστεί στην επιτροπή σε δύο μήνες, αφού πρώτα, διευκρινιστούν οι τύποι και το μέγεθος της ανάπτυξης από τα αρμόδια τμήματα όταν αυτά θα είναι έτοιμα και αφού άκουσαν σήμερα, τα οργανωμένα σύνολα των δημοτών Έγκωμης και τους βουλευτές του Κινήματος μας.