Συμπληρώνονται σαράντα πέντε χρόνια από την ημέρα που ο Αττίλας εισέβαλε στην πατρίδα και στις ζωές μας. Με πρόφαση το προδοτικό πραξικόπημα που προηγήθηκε, η Τουρκία λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τους χουντικούς και ντόπιους προδότες εκτελούσε τη δεύτερη φάση του ξενοκίνητου εγκλήματος. 

Στο πέρασμα του ο Αττίλας άφηνε νεκρούς και αγνοούμενους, αιχμαλώτους, τραυματίες, πρόσφυγες, εγκλωβισμένους και παθόντες. Η αντίσταση των προδομένων υπερασπιστών της πατρίδας, όσο μάταιη και αν ήταν, έγραψε σελίδες απαράμιλλου ηρωισμού και παρακαταθήκης στην προσπάθεια του λαού μας να σταθεί όρθιος επί των ερειπίων.

Τα γεγονότα του Ιουλίου του 1974 παραμένουν άσβεστη μνήμη όσα χρόνια και αν περάσουν.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επισημαίνουμε ότι η μνήμη αυτή δεν μας επιτρέπει παρά μόνο να αγωνιζόμαστε για τον τερματισμό της κατοχής και για να πετύχουμε την απελευθέρωση και  επανένωση του τόπου και του λαού μας. Οι εξελίξεις του τελευταίου χρόνου αποδεικνύουν και πάλι την προσήλωση της Τουρκίας στο σχέδιο του ολοκληρωτικού ελέγχου της χώρας μας και ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η αδυναμία της ηγεσίας μας και ειδικά του Προέδρου Αναστασιάδη να αντιληφθούν τους πραγματικούς στόχους της Τουρκίας είναι δεδομένη, κρίνοντας τις τελευταίες εξελίξεις που πιθανόν να τον οδηγήσουν σε μια άτυπη σύσκεψη υπό την μορφή «Κρανς Μοντάνα».

Είναι αδιανόητο να γίνονται αποδεκτές οι απαιτήσεις της Τουρκίας και να τις ακολουθούμε ωσάν να μην είναι αντιληπτή η συνέχεια. Οι Τούρκοι θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο το έγγραφο Ακιντζί για το φυσικό αέριο και θα θέσουν το θέμα της ενέργειας και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, όπως πάντα επιθυμούσαν. Σε περίπτωση που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης – όπως διατείνεται-δεν υποχωρήσει στις τουρκικές απαιτήσεις σε αυτή την άτυπη και διαδικαστική πενταμερή, θα χρεωθούμε το αδιέξοδο. Λαοί που αγωνίζονται και θυσιάζονται στο τέλος δικαιώνονται.

Έχουμε χρέος στους ηρωικούς υπερασπιστές της πατρίδας και στις επόμενες γενιές να συνεχίσουμε να παλεύουμε για απελευθέρωση της Κύπρου από την τουρκική κατοχή για μία λύση που να εξασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πανανθρώπινες αξίες για ολόκληρο τον Κυπριακό λαό.