Πανευρωπαϊκό ρεζίλεμα της Κύπρου  αποτελεί το χθεσινό περιστατικό στην Αργάκα, όπου κοινοτάρχης και κάτοικοι παρεμπόδισαν με τη βία στο έργο τους, εξιδεικευμένους εμπειρογνώμονες που υλοποιούν -για λογαριασμό του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών -το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών στην Κύπρο, το οποίο αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το γεγονός ότι το περιστατικό αυτό διαδραματίστηκε ενώπιον εκπροσώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης  και ομάδας ξένων εμπειρογνωμόνων που βρίσκεται στην Κύπρο και συνεργάζεται για υλοποίηση προγράμματος με το Συμβούλιο της Ευρώπης, καταδεικνύει το πάθος και την μανία κάποιων κατά των χελώνων. 

Λύπη προκαλεί και η υποβάθμιση του περιστατικού από μέρους της Αστυνομίας, η οποία δια του εκπροσώπου τύπου της κ. Χρίστου Ανδρέου έκανε λόγο για «μικρή διένεξη», όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», την ώρα που οι πληροφορίες φέρουν τον κοινοτάρχη της Αργάκας να είχε σταθεί πάνω σε φωλιά χελωνών και δεν επέτρεψε την τοποθέτηση κλουβιού. Διερωτόμαστε πραγματικά πότε ένα συμβάν θα θεωρηθεί ως σοβαρό, όταν το χθεσινό το οποίο μας έχει εκθέσει πανευρωπαϊκά, δεν είναι;

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καταδικάζοντας απερίφραστα την αντι-περιβαλλοντική αυτή επίθεση, καυτηριάζει το γεγονός ότι έχει καλλιεργηθεί στο διαμέρισμα της Πόλης Χρυσοχούς η νοοτροπία ότι στην περιοχή οι Οικολόγοι είναι ανεπιθύμητοι. Ωστόσο, για τους Οικολόγους η προσπάθεια διαφύλαξης τους περιβάλλοντος είναι μέγιστη προτεραιότητα και οι απαντήσεις μας σε συμπεριφορές όπως η χθεσινή είναι μία. Ο οικολογικός αγώνας θα συνεχίσει εντονότερα.

Παράλληλα καταγγέλλουμε την κατάσταση που επικρατεί σε ένα άλλο σημείο του κόλπου της πόλης Χρυσοχούς στην παραλία του Ασπρόκρεμμου, την οποία επισκέφθηκε χθες κλιμάκιο των Οικολόγων και διαπίστωσε ότι ενώ υπάρχουν δεκάδες φωλιές χελωνών, υπάρχουν ελάχιστα κλουβιά, Δεν νοείται να παρεμποδίζονται το έργο εμπειρογνωμόνων και λειτουργών για τοποθέτηση κλουβιών στο διαμέρισμα της Πόλεως Χρυσοχούς ή να μην γίνεται αντικατάσταση αυτών των κλουβιών που κάποιοι κλέβουν, με άλλα που πληρώνουν οι φορολογούμενοι.

Φωτιά στη παραλία της Λάρας, κλοπή κλωβών προστασίας των χελωνών στην παραλία του Ασπρόκρεμμου, επεισόδια στην παραλία της Αργάκας , καταστροφή στο δάσος Μαυραλή όλα αυτά τα περιστατικά μοιάζουν να είναι το μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου που απειλεί να εξαφανίσει τις χελώνες από τον Ακάμα για να ικανοποιηθούν κάποιοι τοπικοί παράγοντες και κυρίως τα σκοτεινά επιχειρηματικά συμφέροντα. Κι όλα βέβαια με τις πλάτες της κυβέρνησης και των πολίτικων.

Ασπρόκρεμος 3

Ασπρόκρεμος 3

Ασπρόκρεμος 3