Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει την απογοήτευση του γιατί ο Προέδρος της δημοκρατίας προχώρησε τελικά στην αναπομπή του νόμου που ψήφισε η Βουλή και κατέθεσε το Kίνημα μαζί με τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΥΗ, και αφορά την ενίσχυση του εργαλείου των αναδιαρθρώσεων. 

Σημειώνουμε ότι ακόμα και ο ίδιος ο Προέδρος στην επιστολή της αναπομπής παραδέχεται ότι προτεραιότητα των εκποιήσεων έχουν οι αναδιαρθρώσεις. Παρουσιάζει μέσα σε μια ολόκληρη παράγραφο τα θετικά στοιχεία των αναδιαρθρώσεων έναντι των εκποιήσεων και εξηγεί γιατί οι τράπεζες πρέπει να επιδιώκουν δίκαιες και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις. 

Αυτό που σκόπιμα παραλείπεται στην επιστολή αναπομπής είναι η διαπίστωση ότι οι τράπεζες δεν εφαρμόζουν τον κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις και δεν επιδιώκουν να πετύχουν δίκαιη και βιώσιμη αναδιάρθρωση, πριν οδηγηθούν στην διαδικασία της εκποίησης. 

Η διαδικασία της εκποίησης λειτουργεί ως εργαλείο όχι για να πετύχουν οι αναδιαρθρώσεις αλλά για να πετύχουν οι τράπεζες άδικες παραχωρήσεις περιουσιών έναντι δανείου. “Χαρίζονται” περιουσίες εκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες και αυτές τις πωλούν μισοτιμής. Κάποιοι ολίγοι -που για κάποιους μυστήριους λόγους βρέθηκαν να έχουν αυτούς τους δύσκολους καιρούς αρκετή ρευστότητα – αγοράζουν από τις τράπεζες συνεχώς περιουσίες.

Αυτή η διαδικασία μεταβίβασης περιουσιών από τους πολλούς σε κάποιους λίγους, γίνεται μέσω των τραπεζών, με βασικό εργαλείο τα δρακόντεια μετρά εκποιήσεων που έδωσε τον Ιούλιο 2018 η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της Βουλής (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ). 

Η ίδια πλειοψηφία φαίνεται να ετοιμάζεται να παραδώσει και πάλι την οικονομία στην απληστία των ολίγων. 

Η αναπομπή του Προέδρου Αναστασιάδη στερείται νομικού ερείσματος, δεν επικαλείται καμία παραβίαση άρθρων του Συντάγματος και στηρίζεται πάνω σε εκτιμήσεις και υποθέσεις. Χρησιμοποιεί τον εκφοβισμό και τον τρόμο , έναντι υποθετικών ή εκτιμούμενων κινδύνων. Την χαρακτηρίζει η προχειρότητα και η βιασύνη , γι αυτό και περιλαμβάνει τον περίεργο και πρωτοφανή όρο ότι “θα επανέλθει με συμπληρωματικά στοιχεία” από Δευτέρας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται με επίταση συνταγματικό κώλυμα , κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταγγέλλουμε το γεγονός ότι η Βουλή αντί να συνεδριάσει άμεσα και να αναζητήσει λύση στα πλαίσια ενός έντιμου  συμβιβασμού, έσπευσε να παραδοθεί αμαχητί καθορίζοντας συνεδρίαση λίγα μόνο λεπτά πριν από την ολομέλεια που θα κρίνει την αναπομπή.

Φαίνεται ότι όλα έχουν κριθεί στο παρασκήνιο.