Οι εορτασμοί για την Παγκόσμια Μέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, μας υπενθυμίζουν την υποχρέωση του κράτους απέναντι σε αυτά. Φέτος οι εορτασμοί για ακόμη μια χρονιά παίρνουν άλλη υπόσταση. Σε συνθήκες κορωνοϊού, αβεβαιότητας για τους τρόπους λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος και ανησυχίας για τον τομέα της υγείας, πρέπει να αναλογιστούμε πολύ σοβαρά κατά πόσον λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα του παιδιού.

Είναι υποχρέωση του κράτους να σέβεται και να προασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών και να αποδίδει τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών. Αυτό σημαίνει την υποχρέωση της παλαιότερης γενιάς να παραδώσει την περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική μας κληρονομιά στους νεότερους με βιώσιμο τρόπο.

Το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής κ. Μελίνα Μενελάου αναφέρει πως: «Σε σχέση με το δικαίωμα στην προστασία, τίθενται πολλά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν και κυρίως αυτά που αφορούν τον ρατσισμό και τη διάκριση. Τα κρούσματα σχολικού εκφοβισμού πρέπει να αξιολογούνται και να αντιμετωπίζονται άμεσα από ειδικευμένους επιστήμονες. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ζητήσει ως Κίνημα την πρόσληψη και αξιοποίηση των Κοινωνιολόγων στα δημόσια σχολεία, καθώς και την ενίσχυση της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, κατά τρόπο που να καλύπτονται ικανοποιητικά όλες οι βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Είναι αποκαρδιωτικές οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού αναφέρουν πως στην Κύπρο κάθε 27 ώρες ένα παιδί πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Είναι αναγκαίο να υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση στα παιδιά και στους γονείς ώστε να αντιλαμβάνονται και να αντιμετωπίζουν άμεσα το επικίνδυνο αυτό φαινόμενο.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που τους παρέχει τα αναγκαία υλικά αγαθά (στέγη, ρούχα, τροφή) και διασφαλίζει τη σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.`

Αν θέλουμε μια κοινωνία με καλύτερο μέλλον πρέπει να δώσουμε τις απαραίτητες βάσεις και εφόδια στα παιδιά μας. Αλλά κυρίως να αφήσουμε κληρονομιά ένα καλύτερο κόσμο. Αυτή είναι η προσπάθεια του Κινήματος μέσα από την πολιτική του πρακτική. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα Δικαιώματα των Παιδιών μας και θα επιμένουμε ώστε το κράτος να τους παρέχει όλα όσα δικαιούνται και τους αξίζουν».