Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με προτάσεις νόμου του επαναφέρει το μείζον θέμα της διαχείρισης του καπνίσματος. Οι προτάσεις προνοούν αυξήσεις προστίμων και ποινών, και απαγορεύσεις κυρίως σε εξωτερικούς χώρους. Ελπίζουμε να οδηγηθούν για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής το συντομότερο.

Συγκεκριμένα προβλέπεται όπως αυξηθούν οι ποινές στην πρώτη και μεταγενέστερη καταδίκη για άτομα τα οποία πωλούν καπνικά προϊόντα σε ανήλικους, να απαγορεύεται το κάπνισμα σε ένα σχολείο, – εντός ή εκτός των κτιρίων – ή σε αθλητικούς χώρους. Επίσης με την πρόταση μας ζητούμε όπως τα πρόστιμα αυξηθούν κατά 1000 ευρώ δηλαδή από 2.000 να γίνουν 3.000 ευρώ.

Παράλληλα, ζητούμε όπως προστεθούν στους ανοικτούς χώρους απαγόρευσης καπνίσματος, οι ανοικτοί εξωτερικοί χώροι των φροντιστηρίων και των αθλητικών χώρων και χώρων διοργάνωσης αθλητικών δραστηριοτήτων.

Σε δηλώσεις της το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Φρύνη Ονουφρίου αναφέρει πως «Καλούμε άμεσα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, που πέραν της αυτονόητης τήρησης του νόμου, περιλαμβάνουν και την ενίσχυση προγραμμάτων διακοπής του καπνίσματος, με ευρεία απεύθυνση, αλλά και την προστασία της νεολαίας από την καταστροφική αυτή συνήθεια.

Από την πλευρά μας, τονίζουμε για ακόμα μια φορά, πως ο αγώνας για καθαρό περιβάλλον και υγεία είναι συλλογικός και πρέπει να δίνεται από όλους μας, καθημερινά».