Συμπληρώνονται 80 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου του 1940. Την ημέρα που ο ελληνικός λαός ξεκινούσε την αντίσταση στο φασίστα εισβολέα.

Οι Έλληνες με πίστη στην ελευθερία και στα πανανθρώπινα δικαιώματά τους, αντιστάθηκαν με πείσμα και ενέπνευσαν τους λαούς της Ευρώπης στο αγώνα τους κατά του χιτλεροφασισμού. 

Δεν είναι τυχαίο που η ημέρα του ιστορικού ΟΧΙ του ελληνικού λαού έναντι του φασισμού, παραμένει ένα κορυφαίο γεγονός στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Και όταν οι ναζί κατέλαβαν την Ελλάδα, η εθνική αντίσταση του λαού συνεχίστηκε από άκρη σε άκρη της χώρας, χωρίς να λογαριάζεται το βαρύτατο τίμημα που πλήρωνε καθημερινά ο λαός, θυσία στις ιδέες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Δυστυχώς ακόμη και σήμερα ο φασισμός αναβιώνει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Η Δράση της Χρυσής Αυγής τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, και όχι μόνο θύμιζε εκείνες τις σκοτεινές εποχές του φασισμού. Μετά την απόφαση του Εφετείου που κρίνει την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, η Ελλάδα, απέδειξε για ακόμη μια φορά πως η Δημοκρατία νικά τον φασισμό σε μια νίκη ιστορικής σημασίας. Αυτό, όμως ήταν μόνο η αρχή έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε για να εξαλείψουμε εντελώς το ακραίο φαινόμενο του φασισμού.

Έχουμε χρέος να προασπίζουμε διαρκώς την ελευθερία και τη δημοκρατία και να εργαζόμαστε για την ευημερία όλων των πολιτών της Ευρώπης ενισχύοντας την αλληλεγγύη των λαών της.Σήμερα, στην δική μας πλευρά της Μεσογείου βλέπουμε την αναβίωση του ανεξέλεγκτου εθνικισμού στην Τουρκία έναντι όλων των γειτόνων της γι’ αυτό χρειάζεται η συνεργασία όλων μας έναντι της Τουρκικής επιθετικότητας.