Μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974 η Κύπρος και ο λαός της, ανάμεσα σε πάρα πολλά δεινά ως απόρροια του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής, καλέστηκε να αντιμετωπίσει και ένα καθαρά ανθρωπιστικό πρόβλημα, το πρόβλημα των αγνοουμένων.

Το 2010 με ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, ορίστηκε η 29η Οκτωβρίου κάθε έτους, ως ημέρα των αγνοουμένων.

Η Τουρκία που κτυπά την πόρτα της πολιτισμένης Ευρώπης έχει συλλάβει αιχμαλώτους πολέμου και αυτοί έχουν εξαφανιστεί. Ο στρατός της Τουρκίας, μέλος του ΝΑΤΟ, σκότωσε και εξαφάνισε αμάχους που είναι σήμερα αγνοούμενοι. Είναι απορίας άξιον, τι έχουν να πουν γι’ αυτό τα πολιτισμένα κράτη;

Οι πόλεμοι που συμβαίνουν σε Ουκρανία και Ανατολική Μεσόγειο, αφήνουν πίσω τους σωρεία ανθρώπων που η τύχη τους αγνοούνται και εμείς ως λαός, εκ πείρας, γνωρίζουμε τα επακόλουθα, συμπονούμε την αγωνία των ανθρώπων και ζητούμε να σταματήσουν οι πόλεμοι.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών συνεχίζει με την ίδια αποφασιστικότητα να αγωνίζεται για τα δίκαια της Κύπρου και του λαού μας, μέχρι και την εξακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου μας. Πρέπει όμως και η Τουρκία να ανοίξει τα στρατιωτικά της αρχεία και να επιτρέψει την έρευνα σε όλες τις λεγόμενες «στρατιωτικές περιοχές».

Τελούμε επίσης εν αναμονή για το Κυπριακό πρόβλημα. Ευχόμαστε να υπάρξει σύντομα κινητικότητα διότι ο τόπος μας χρειάζεται μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Μια λύση που να προϋποθέτει την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, την πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων για όλους τους Κύπριους. Μια λύση που θα στηρίζεται στην ενιαία προστασία και διαχείριση του κοινωνικού, πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος του νησιού. Μια λύση χωρίς ξένες εγγυήσεις και βάσεις, επεμβατικά δικαιώματα και εποίκους.