Στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την περασμένη Παρασκευή, τέθηκε επί τάπητος το ψήφισμα της Ιορδανίας με το οποίο ζητείται «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά την διαδικασία έγκρισης του, η Κυπριακή Δημοκρατία δυστυχώς τήρησε στάση αποχής.
Η κ. Αλεξία Σακαδάκη, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, σχολιάζοντας τα γεγονότα σε γραπτή της δήλωση, αναφέρει ότι: «Δεν περιποιεί τιμή για την Κυπριακή Δημοκρατία, δεδομένης και της Ιστορίας της, να τηρήσει αποχή σ’ ένα τόσο σημαντικό ψήφισμα. Τη σκληρότητα, τη βαναυσότητα και τις αντιξοότητες του πολέμου τις έχουμε ζήσει ως λαός. Ιδιαίτερα την στιγμή που συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, με την προγραμματιζόμενη χερσαία επίθεση του Ισραήλ να έχει ήδη ξεκινήσει, οι προσπάθειες για εκεχειρία θα έπρεπε να είναι συντονισμένες από όλα τα κράτη. Η Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω της ιστορίας και της γεωγραφικής της θέσης, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στις διαβουλεύσεις για εκεχειρία.
Η προσέγγιση της κυβέρνησης ότι τα εθνικά συμφέροντα μας επιτάσσουν τη στάση που τηρήσαμε έναντι του ψηφίσματος, μας βρίσκει αντίθετους. Τα εθνικά συμφέροντα εξυπηρετούνται διαχρονικά με την επίκληση, τη διεκδίκηση και εφαρμογή του διεθνούς δικαίου από τα κράτη, τη διεθνή κοινότητα ως σύνολο και τον ΟΗΕ ως τον οργανισμό που έχει τη δυνατότητα να επιβάλει το διεθνές δίκαιο. Άλλωστε αυτή την αξίωση τηρήσαμε μέχρι σήμερα και στο θέμα του Κυπριακού ζητήματος.
Η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας καθίσταται ακόμη πιο απαράδεκτη, από τη στιγμή που το εν λόγω ψήφισμα στόχευε στην εφαρμογή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την προστασία των αμάχων. Η δε τοποθέτηση της κυβέρνησης πως η στάση που τήρησε ήταν στο πλαίσιο της προσπάθειας να προστεθεί παράγραφος στο ψήφισμα που να καταδικάζει τη φονική επίθεση στον Ισραήλ από την Χαμάς, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, από τη στιγμή που υπήρχε η δυνατότητα να υποστήριζε το ψήφισμα και να πρόσθετε σχετική σημείωση. Αυτό άλλωστε έπραξε και η Γαλλία.
Εκφράζουμε έντονα την απαρέσκεια μας στη στάση που κράτησε η Κυπριακή Κυβέρνηση στην Γενικής Συνέλευση του ΟΗΕ, επαναλαμβάνουμε ότι οι άμαχοι δεν είναι στόχοι και στηρίζουμε κάθε αίτημα για εκεχειρία σε πόλεμο, μέχρι αυτή να επιτευχθεί».