Συμπληρώνονται σαραντατρία χρόνια από την ημέρα που άλλαξε για πάντα τις ζωές μας. Την ημέρα που ο Τούρκος εισβολέας πάτησε στην Κύπρο με πρόφαση το προδοτικό και ξενοκίνητο πραξικόπημα, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες πρόσφυγες, νεκρούς, αγνοούμενους, τραυματίες, εγκλωβισμένους και παθόντες, με μια χώρα να παλεύει να ξαναστηθεί στα πόδια της και το λαό της να προσπαθεί να επιβιώσει.

Όσο και αν σήμερα πλέον μπορούμε να πούμε ότι αυτά έχουν επιτευχθεί, δε μας επιτρέπεται να ξεχάσουμε ποτέ όσα φρικτά έγιναν τον Ιούλιο του 74′.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επισημαίνουμε πως οι μνήμες αυτές είναι που μας κάνουν να αποζητούμε διαρκώς την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση του τόπου μας. Μια επανένωση όμως, που όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες συνομιλίες, αποτρέπεται εξαιτίας της τουρκικής μεγαλομανίας, που ουσιαστικά επιζητά την κατάληψη -δια του πλήρους ελέγχου- ολόκληρης της Κύπρου. Επανένωση χωρίς απελευθέρωση σημαίνει υποδούλωση στις ορέξεις του τουρκικού επεκτατισμού.

Οι θυσίες του Κυπριακού λαού δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου από την τουρκική κατοχή και λύση στο Κυπριακό πρόβλημα που να θωρακίζει την εφαρμογή όλων των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.