Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζουμε την απόφαση για μεταφορά του μεγάλου όγκου ελαστικών, που βρίσκεται στην περιοχή των Λατομείων Λατούρος. Επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί στο μείζον αυτό ζήτημα, που έχει περιβαλλοντικές, αλλά και οικονομικές πτυχές. Είχαμε σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια προειδοποιήσει για τους κινδύνους ανάφλεξης των μεταχειρισμένων ελαστικών που συσσωρεύτηκαν στο Λατομείο Λατούρος. ´Έχουμε εγείρει το θέμα επανειλημμένα ενώπιον της Βουλής, αλλά και μέσα από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Γεννώνται ερωτήματα για το τι είδους διαχείριση έγινε όλα αυτά τα χρόνια, το κατά πόσο τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και το ποια ήταν η συμβολή του αναδόχου, πέραν της συλλογής των ελαστικών σε αυτόν τον ακατάλληλο χώρο.

Εμείς θεωρούμε ότι το κόστος της διαχείρισης των συσσωρευμένων ελαστικών πρέπει εν τέλει να το αναλάβουν όσοι ευθύνονται. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει πληρωθεί για τη συλλογή των ελαστικών και είχε υποχρέωση να αναλάβει τη διαχείριση τους. Το γεγονός ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν στο κράτος να αναλάβει τη μετακίνηση τους σε ασφαλή χώρο, μέχρι τη διαχείριση τους ως εναλλακτικού καυσίμου, δεν την απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις της.

Το κόστος των 250.000 ευρώ πρέπει να το αναλάβουν όσοι πληρώθηκαν για να κάνουν αυτή τη δουλειά και δεν την έκαναν. Θυμίζουμε την νομοθεσία “ο ρυπαίνων και πληρώνει”.

Στη βάση της ίδιας λογικής “ο ρυπαίνων και πληρώνει” επιβάλλεται να πληρώσουν το  κόστος της ρύπανσης όσοι ευθύνονται για την παράνομη συσσώρευση ελαστικών στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού, όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά πριν από δεκαπέντε περίπου μέρες.