Η αφορμή για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δόθηκε στις 8 Μαρτίου 1857, με την η εξέγερση των γυναικών που εργάζονταν στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, υπό απάνθρωπες συνθήκες.

Οι γυναίκες εργάζονταν επί 15 ώρες την ημέρα, ενώ οι άνδρες είχαν δεκάωρο ημερομίσθιο και δεν είχαν διπλές δουλειές ταυτόχρονα. Παράλληλα, γεννούσαν και μεγάλωναν παιδιά, συχνότατα άρρωστες και φυματικές και η ζωή τους κατά κανόνα δεν ξεπερνούσε την ηλικία των 40 ετών.

Διάφορες γυναικείες οργανώσεις είχαν αρχίσει να τιμούν την ηρωική εξέγερση του 1857, μέχρι που το 1975 επιτέλους ανακηρύχθηκε επισήμως από τον ΟΗΕ η 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Έχει περάσει περισσότερος από ένας αιώνας από τότε και δεν έχει επιτευχθεί η ισότητα μεταξύ γυναικών και αντρών. Με τις συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που επικρατούν την τελευταία σχεδόν δεκαετία, η θέση της γυναίκα πλήττεται κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη γυναίκα και τον αγώνα της μέσα στο χρόνο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών της συνεργασίας «Συμμαχία – Οικολόγοι», το 50% των υποψηφίων είναι γυναίκες.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, συνοδευόμενος από τις γυναίκες υποψήφιες κα. Έφη Ξάνθου και κα. Αλεξία Σακαδάκη, θα πραγματοποιήσουν περιοδεία αύριο Παρασκευή (08/03/19), στις 11:00 π.μ. σε καταστήματα της λεωφόρου Καλλιπόλεως στη Λευκωσία. Εκεί θα προσφερθούν λουλούδια ως ενθύμιο στις γυναίκες εργαζόμενες, τιμώντας και αναγνωρίζοντας τον ρόλο που διαδραματίζουν καθημερινά στην κοινωνία.