Στις 9 Μαΐου κάθε χρόνο γιορτάζουμε τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μέρα αυτή σηματοδοτεί την εγκαθίδρυση μιας ένωσης που υπόσχεται να φέρει την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη, μόλις πέντε χρόνια μετά την λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», όταν δηλαδή ο Ρομπέρ Σουμάν, τότε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, και γι’ αυτό ο Ρομπέρ Σούμαν θεωρείται ο πατέρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που προκάλεσε στους λαούς της Ευρώπης εκατομμύρια νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές η διακήρυξη Σιούμαν έδειξε το δρόμο της Ειρήνης και της Συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών λαών ως απάντηση στον εθνικό ανταγωνισμό και την μισαλλοδοξία που οδήγησαν ακριβώς στους ανεπάλληλους πολέμους των προηγούμενων αιώνων.

Οι πολίτες της Ευρώπης, 73 χρόνια μετά, συνεχίζουμε το όραμα για μια ενωμένη δημοκρατική Ευρώπη. Σε αυτόν τον αγώνα έχουμε υποχρέωση να δηλώσουμε την παρουσία μας όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες και να προστατεύουμε το οικοδόμημά μας από τον εκφυλισμό και την παγίωση της Ε.Ε. μόνο ως όχημα παραγωγής πλούτου και εισαγωγής νεοφιλελεύθερων, στυγνών οικονομικών πολιτικών.

Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποτύχει. Στην αποτυχία της έχει δώσει την ευκαιρία να επανεμφανίζεται ο εθνικισμός και η μισαλλοδοξία με την ενίσχυση σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες των ακροδεξιών κινημάτων και πολιτικών κομμάτων. Το μαύρο φάντασμα του φασισμού απειλεί και πάλιν την Ευρώπη.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτές τις αξίες τις οποίες πρεσβεύουμε και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, να εργαστούν σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση, υπέρ των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του ανθρώπου. Ρίχνουμε πράσινο σε καθετί μαύρο, για μια πράσινη και προοδευτική Ευρώπη.