Αύριο 19 Μαΐου συμπληρώνονται 105 χρόνια από την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη της πιο άγριας φάσης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Oι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τις 200.000, ενώ μερικοί ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους έως και τις 350.000.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δεν ξεχνάμε την Ποντιακή Γενοκτονία και ζητούμε να καταστεί για την Κυπριακή Δημοκρατία, η 19η Μαΐου, Επίσημη Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους Έλληνες του Μικρασιατικού Πόντου,  με πρόταση νόμου στη Βουλή από το 2014, η οποία ωστόσο δεν ψηφίστηκε ποτέ.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στις 25 Απριλίου 2024 τον καλεί όπως από φέτος το Υπουργείο Παιδείας καθιερώσει με εγκύκλιο του την 19η Μαΐου, ως την ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και να διοργανώσει εκδηλώσεις και ενδοσχολικές δράσεις με θέμα τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Κινήματος καλεί τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, να αξιοποιοποιήσει τις διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας,   και να προωθήσει την πρόταση για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων.

Με την ευκαιρία, ο κ. Περδίκης αναφέρεται και σε προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι Έλληνες Πόντιοι στην Κύπρο σε σχέση με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση που παρατηρείται για παραχώρηση της Κυπριακής υπηκοότητα, τις χαμηλές συντάξεις, τη μη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες από το ΓεΣΥ κ.α.

Επίσης, είναι σημαντικό να προωθηθεί προς το Υφυπουργείο Πολιτισμού, όπως σημειώνεται στην επιστολή, πρόταση για οικονομική στήριξη των ενεργών ποντιακών πολιτιστικών συνδέσμων και οργανώσεων.

Στην Κύπρο βιώνουμε την κατοχή και τα αποτελέσματα της Τουρκικής εισβολής. Μαζί μας τις τελευταίες δεκαετίες ζούν και βιώνουν τα αποτελέσματα της τουρκικής κατοχής, χιλιάδες Πόντιοι αδελφοί μας. Και για αυτό το λόγο η ημέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς.