Συνάντηση με την Κίνηση Συμπαράστασης για το Aids πραγματοποίησε την Τρίτη 01 Μαρτίου η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων, κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου μαζί με μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος.

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν ο ρόλος της Κίνησης Συμπαράστασης για το Aids στον τομέα της ενημέρωσης/πρόληψης και στήριξης των οροθετικών ατόμων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν εκτενώς τα θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία της Γρηγορείου Κλινικής, τις προϋποθέσεις πρόσληψης οροθετικών ατόμων στο δημόσιο, αλλά και την Νομοθεσία περί Τεκνοθεσίας δηλαδή τα κριτήρια για τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοθετήσουν. Παράλληλά συζητήθηκε και το θέμα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των Επαγγελματιών Υγείας που εργάζονται σε όλα τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, αλλά και η ετήσια Χορηγία του Υπουργείου Υγείας προς στήριξη του προγράμματος “Υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Στήριξης, Συμβουλευτικής και Πρόληψης” που εφαρμόζει η Κίνηση από το 1995.

Σε δηλώσεις της το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος κ. Αλεξία Σακαδάκη αναφέρει πως: «Διαχρονικά βρισκόμαστε στο πλάι των οροθετικών ατόμων και αναμένουμε επιτέλους από την πολιτεία να χειριστεί τα οροθετικά σε HIV άτομα με τον σεβασμό που αρμόζει σε κάθε άνθρωπο. Υπάρχουν σύγχρονες θεραπείες τελευταίας γενιάς που θα μπορούσαν να προσφερθούν στα άτομα που ζουν με HIV, μέσω της αναβάθμισης του συνταγολογίου των αντιρετροϊκών φαρμάκων που προσφέρονται στην Κύπρο, οι οποίες θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Ακόμα, προτείνουμε τη διευκόλυνση παροχής φαρμακευτικής αγωγής για όσα άτομα διαμένουν σε άλλες πόλεις πέραν της Λάρνακας, όπου στεγάζεται η Γρηγόριος Κλινική, και επιθυμούν να παραλαμβάνουν την αγωγή τους από την πόλη τους, ώστε να μην ταλαιπωρούνται με αχρείαστες διακινήσεις από μια πόλη σε άλλη.

Εξίσου σημαντικό είναι να παρέχεται ουσιαστική ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση σε όλα τα σημεία όπου ανακοινώνεται η διάγνωσης με HIV, εκτός Γρηγορείου Κλινικής, που να παρέχει όλη την πληροφόρηση που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις, κάτι το οποίο εντοπίζουμε πως αυτή τη στιγμή δεν γίνεται συστηματικά».