Διανύουμε την 8η μέρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τους βομβαρδισμούς να συνεχίζονται και να πέφτει σε ρωσικά χέρια η πρώτη μεγάλη πόλη της χώρας, η Χερσώνα. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη όμως φαίνεται να παίζει το δικό της βιολί και να συνεχίζει να προσπαθεί να κρατήσει μια «χαλαρή» στάση έναντι της Ρωσίας, σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε χθεσινή του συνέντευξη ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κασουλίδης αποκάλυψε πως η Κύπρος θα προσπαθήσει να εξαιρεθεί από την παγοποίηση πτήσεων από και προς τη Ρωσία. Λίγες ώρες πριν ο Υπουργός Μεταφορών έκανε αναφορά για πρόθεση της Κυβέρνησης να μην υλοποιήσει το εν λόγω μέτρο για τη Ρωσία, καθώς η Τουρκία αρνείται να προχωρήσει στο κλείσιμο και του δικού της εναερίου χώρου. Μετά βέβαια αναθεώρησε την δήλωση του αυτή, αλλά έμειναν οι κακές εντυπώσεις από την άρθρωση των αρχικών προθέσεων της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Αλγεινή εντύπωση μας προκαλεί και η στάση «σιγής» που τηρεί η Κυπριακή Κυβέρνηση όσον αφορά το θέμα παγοποίησης λογαριασμών και της πρόσβασης σε περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγάρχων που βρίσκονται στο στενό κύκλο του κ. Πούτιν.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τονίζουμε πως αρκετά μας έχει κάνει διεθνώς ρεζίλι η κυβέρνηση Αναστασιάδη ανά το παγκόσμιο. Η διεθνής εικόνα μας έχει καταρρακωθεί από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα και παρατυπίες που προωθεί η διεφθαρμένη κυβέρνηση μας. Δεν πρόκειται να δεχθούμε πισωγυρίσματα όσον αφορά κοινές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και σίγουρα δεν πρόκειται να ανεχθούμε να μην μπουν κάτω από το μικροσκόπιο και ολιγάρχες Ρώσοι, στενοί συνεργάτες του προέδρου Πούτιν, επειδή θα επηρεαστούν τα συμφέροντα κάποιων εχόντων και κατεχόντων στην κυπριακή ελίτ. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αναλάβει την ευθύνη επανεξέτασης όλων των πολιτογραφήσεων που έγιναν και επί δικής τους διακυβέρνησης και επί προηγούμενων διακυβερνήσεων. Ακόμη περιμένουμε να μάθουμε πόσες πολιτογραφήσεις έχουν ανακληθεί και από ποιους.

Αναμένουμε μετά τη σημερινή σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις και επιπλέον μέτρα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας. Αλλά κυρίως, αναμένουμε να σταθεί στον πούντο της επιτέλους η Κυπριακή Δημοκρατία και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σύσσωμη η ηγεσία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και επιτέλους ας σταματήσουν οι μεμψιμοιρίες από υπουργούς και υφυπουργούς για την αρνητική επίπτωση στον τουρισμό της Κύπρου από την απώλεια της Ρωσικής και Ουκρανικής αγοράς. Να καταλάβουν κάποιοι πως βρισκόμαστε ενώπιον συνταρακτικών πολιτικών εξελίξεων, με την απειλή μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης σε ευρωπαϊκό έδαφος. Χρειάζεται σοβαρότητα και αλληλεγγύη στις αντιδράσεις μας, και όχι δηλώσεις και τοποθετήσεις για εσωτερική κατανάλωση.