Ο κ. Ακιντζί έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος από τη συμφωνία για την πληθυσμιακή αναλογία στις δύο συνιστώσες πολιτείες.

Σύμφωνα με απλούς υπολογισμούς και σκέψεις δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο αριθμός των εποίκων να μείνει στις 90 χιλιάδες, όπως υποστήριξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε αντίθεση με τον κ. Ακιντζί που ειλικρινέστατα διαβεβαίωσε ότι δεν θα φύγει ούτε ένας έποικος.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταγγέλλουμε την αλλοίωση πληθυσμού που συμφωνήθηκε, αφού αυτόματα την υπηκοότητα της “ομοσπονδιακής κυπριακής δημοκρατίας” θα λάβουν 100 – 120 χιλιάδες Τούρκοι έποικοι.

Και ο αριθμός δεν τελειώνει εδώ.

Οι υπόλοιποι 150 χιλιάδες θα παραμείνουν με το καθεστώς μόνιμης και νόμιμης παραμονής μέχρι να πάρουν και αυτοί την υπηκοότητα τους σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σημειώνεται ότι στα συμφωνηθέντα μεταξύ Ακιντζί και Αναστασιάδη δεν υπάρχει καμία πρόνοια για επαναπατρισμό των εποίκων. Μέχρι και στο σχέδιο Ανάν υπήρχε πρόβλεψη για αποχώρηση των εποίκων. Υπήρχε ακόμα και πρόνοια για τη χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού. Στα όσα συμφώνησαν ο Ακιντζί και Αναστασιάδης δεν περιλαμβάνεται ούτε λέξη για σχέδιο επαναπατρισμού των εποίκων.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης παραπλανεί και στο θέμα της μόνιμης κατοικίας. Στην πραγματικότητα το δικαίωμα εγκατάστασης και απόκτησης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης θα περιορίζεται από νόμο που θα θεσπίσει η τουρκοκυπριακή διοίκηση ειδικά για τους Ελληνοκύπριους.

Οι διακρίσεις σε βάρος των Ελληνοκυπρίων θα επεκταθούν και στο δικαίωμα ψήφου σε τοπικές εκλογές όπου – κατά παράβαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου-δεν θα επιτρέπεται σε μεγάλο βαθμό να ψηφίζουν σε αντίθεση με τους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Την ίδια ώρα ο Ακιντζι διακηρύσσει την απόλυτη πίστη του στις κόκκινες γραμμές και δεν αποδέχεται συμφωνία χωρίς παρουσία τουρκικών στρατευμάτων και εγγυήσεων και απειλεί με νέες υπηκοότητες για Τούρκους εποίκους. Στις απειλές προστέθηκε και η νέα απειλή για παραίτηση του.

Ελπίζουμε ο πρόεδρος Αναστασιάδης να μην υποκύψει σε αυτούς τους εκβιασμούς και να μην προχωρήσει σε νέες συγκλίσεις που θα ικανοποιούν τους τουρκικούς σχεδιασμούς.