Σήμερα, στον απόηχο της νέας κυβερνητικής γκάφας με το αρχαίο αγγείο -προϊόν αρχαιοκαπηλίας- που προοριζόταν να παραδοθεί επισήμως στον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ο κ. Δημητριάδης και η κυβέρνηση, οφείλουν ορισμένες απαντήσεις για τους χειρισμούς τους. Αντί εξηγήσεων ακούσαμε τον κ. Δημητριάδη να κατηγορεί συλλήβδην την αντιπολίτευση και όλα τα κόμματα και να επιρρίπτει σε άλλους την ευθύνη του ναυαγίου της επίσημης τελετής παράδοσης του αγγείου στον Αιγύπτιο Πρόεδρο.

Ο χαρακτηρισμός περί τάχα ανυπόστατων καταγγελιών, μπορεί να αφορά κυρίως το Τμήμα Αρχαιοτήτων και την Αστυνομία, που ευθύνονται για την δημιουργία των προϋποθέσεων μιας διεθνούς γκάφας.

Υπενθυμίζεται ότι ήταν η αστυνομία που ανακοίνωνε δημόσια ότι εντοπίστηκε αιγυπτιακό αγγείο (αντικείμενο αρχαιοκαπηλίας). Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ήταν που κατέθεσε στη Βουλή με ονόματα και επώνυμα, για άτομα που κατείχαν παράνομα το αρχαίο αγγείο και για άτομα που προσπάθησαν να εξαγάγουν παράνομα το αγγείο, επιχειρώντας να παραπλανήσουν τις αρμόδιες αρχές.

Γιατί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου και την επαύριο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών δεν δόθηκαν πειστικές και συγκεκριμένες εξηγήσεις για τη διαδρομή του αντικειμένου; Αντίθετα μέχρι την Παρασκευή η αστυνομία δήλωνε ότι διεξάγει έρευνα για τη διαδρομή του αντικειμένου.

Αν έχει εκτεθεί η Κύπρος -όπως είχαμε προβλέψει- αυτό συνέβη επειδή η κυβέρνηση παρασύρθηκε από την προεκλογική δίνη και τον ψηφοθηρικό ενθουσιασμό, χειριζόμενη μια σοβαρή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας και παράνομης κατοχής και εμπορίας αρχαιοτήτων βιαστικά και απρόσεκτα.

Το χειρότερο όλων προκύπτει από τη διαπίστωση ότι η ίδια όχι μόνο δεν κατάλαβε το λάθος της, όχι μόνο επέμενε μέχρι τέλους στην ιδέα της τελετής παράδοσης, αλλά επιχειρεί εκ των υστέρων να επιρρίψει αλλού τις ευθύνες. Αντίθετα ο Αιγύπτιος Προέδρος -που δεν έχει λόγο να εξυπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες- ζήτησε ο ίδιος την ματαίωση μιας αχρείαστης τελετής και αυτό είναι προς τιμή του.

Εμείς θεωρούμε ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει. Η κυβέρνηση έχει να δώσει εξηγήσεις για την γκάφα ενώπιον της Βουλής και αυτό θα επιδιώξουμε να γίνει το συντομότερο.