Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, επιθυμούμε όπως ξεκαθαρίσουμε τις αιχμές που άφησαν υποψήφιοι για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο χθεσινοβραδινό debate αναφορικά με την Κρατική Χορηγία. Αιχμές που αφέθηκαν, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω σκοπιμοτήτων.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών όπως και όλα τα εν τη Βουλή κόμματα δεν έχουν τύχει ειδικής κρατικής χορηγίας για τις προεδρικές εκλογές.

Τονίζουμε πως δεν λαμβάνουμε ξεχωριστό ποσό για τις Προεδρικές Εκλογές, καθώς τα έξοδα των διάφορων εκλογών (βουλευτικές, δημοτικές, προεδρικές) ενσωματώνονται στην Κρατική Χορηγία, μετά από απόφαση της Βουλής το 2021. Στην πράξη αυτό συνέβαινε από το 2018 με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ως εκ τούτου όπως διευκρίνισε και ο Γενικός Ελεγκτής κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης με δύο δημόσιες παρεμβάσεις του κατά τη διάρκεια του χθεσινού debate, δεν προκύπτει θέμα διασπάθισης δημόσιου χρήματος ή επιστροφής οποιουδήποτε ποσού, γιατί η κρατική χορηγία στα πολιτικά κόμματα δεν ξεχωρίζει σε εκλογική και τακτική, όπως διατείνονται κάποιοι προεδρικοί υποψήφιοι.

Το γεγονός ότι στο ψεσινό debate ήταν παρόν πολιτικοί αρχηγοί που συμμετείχαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων αλλά το απέκρυψαν, παίζοντας με τα αισθήματα των πολιτών, αποτελεί ακόμα μια απόδειξη του λαϊκισμού και της δημαγωγίας τους.

Επίσης τονίζουμε πως η Κρατική Χορηγία, είναι η μόνη πηγή εισοδήματος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, σε αντίθεση με άλλα κόμματα που είναι ιδιοκτήτες εταιρειών ή/και λαμβάνουν παχυλές εισφορές από άτομα που αιτούνταν χρυσά διαβατήρια.

Η χθεσινοβραδινή προσπάθεια υποψηφίων να πλήξουν το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, απλά παρουσιάζει τις σκοπιμότητες ή/και την άγνοια τους.

Είναι λυπηρό άτομα τα οποία επιθυμούν να κυβερνήσουν τον τόπο μας να προσπαθούν, παραπληροφορώντας τους πολίτες, με λαϊκισμό και δημαγωγία να στρέψουν τους πολίτες εναντίον του μοναδικού πολιτικού χώρου που δεν έχει σχέση με εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων.

Η χθεσινή εικόνα – που κατά γενική ομολογία ήταν απογοητευτική – έρχεται να επιβεβαιώσει και να ενισχύσει την απόφαση μας για τις προεδρικές εκλογές.